ЕЛЕКТРОНСКО ПЛАЋАЊЕ ПОТИСКУЈЕ КЕШ

elektronsko-banarstvoСве више фирми и грађана своје рачуне плаћа не узимајући папир у руке. Подаци Народне банке Србије и Управе за трезор Министарства финансија показују да су лане први пут превагу над папирним налозима на шалтерима банака, и по броју и по вредности, однела плаћања преко – интернета. 

Лане смо 72 милиона пута чекали у редовима пред шалтерима да бисмо потписали трансакције вредне 10.768 милијарди динара. Истовремено смо путем компјутера и мобилних телефона дали више од 100 милиона налога за пренос пара „тешких“ 14.778 милијарди динара. Разлика је чак 4.010 милијарди у корист електронских трансфера.

Овај тренд забележен је први пут средином протекле године и, судећи према званичним подацима, наставио се и у наредном периоду.

– Долазак на шалтере својствен је старијим суграђанима и пензионерима, који радије своје рачуне плаћају у самој банци. Млађи не воле да губе време на непотребне доласке у банку и своје трошкове у највећој мери намирују преко електронског банкарства, а све чешће и кроз посебне апликације на мобилним телефонима – истичу на шалтерима београдских банака. – Готово да не постоји ниједан нови клијент који у оквиру свог пакета текућег рачуна није узео и могућност електронског банкарства. За плаћања преко интернета не постоје провизије, или су минималне. Они који воле да имају папирни доказ да су намирили неки дуг, за „инфостан“ или струју на пример, увек могу да дођу у банку и добију одштампани и печатирани примерак уколико им затреба.

Подаци Народне банке Србије показују да 1,4 милиона банкарских клијената у Србији плаћа своје трошкове без одласка на шалтер, путем интернета. Поредећи лањску са 2014. годином и овде примећујемо раст броја клијената који су са банкама уговорили коришћење оваквих услуга.

И мобилни телефон постаје све интересантнији грађанима који на овај начин „баратају“ својим текућим рачунима. Иако их је тек 464.167, то је готово три пута већи број корисника мобилног банкарства него што их је било у 2014. години.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%9b%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%81%d0%ba%d1%83%d1%98%d0%b5-%d0%ba%d0%b5%d1%88/