ЕПИЛОГ СЛУЧАЈА „ЦРВЕНО СЛОВО“ У ПАЛАНАЧКОЈ БОЛНИЦИ-КАЖЊЕНА СЕСТРА

bolnica 333Последњих дана се много писало по медијима о случају пацијенткиње  З. С., из Младеновца мајке троје деце, која је дошла да прекине трудноћу у ОБ „Стефан Високи“ пошто су је лекари претходно упозорили да због проблема с јајницима можда неће добро поднети. Али гинеколози у Паланци нису хтели да изврше захват јер је био црквени празник – Духовски уторак. 

Министарство здравља наложило је инспекцијску контролу у овој болници, а обављен је разговор с лекарима са одељења гинекологије и акушерства, па је „медицинска сестра која је дала овакво обавештење пацијенткињи З. С. кажњена новчаном казном“ на основу Закона о раду.

 

„Медицинска сестра која је тог дана радила у гинеколошкој амбуланти рекла је именованој да су лекари заузети, јер се тог дана спроводи редован оперативни програм, али је узгред додала да се овај вид интервенције – прекид нежељене трудноће, не ради у време верских празника, наводи се у одговору болнице који је потписао помоћник директора Снежана Бајовић.

Из болнице појашњавају да се трудница З.С. јавила у амбуланту без упута, без болова и без крварења. као и да није била заказана нити су лекари с њом разговарали.

Тиме из болнице демантују наводе медија да је трудница прво телефонски звала амбуланту, а да јој је о „црвеном слову“ речено тек када је дошла.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%98%d0%b0-%d1%86%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%83-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b0/