ЕТНО ГРУПА „ИВА“-САША ПАВЛОВИЋ СВОМ РОДНОМ ГРАДУ

iva1Можда би могло да се учини да овај кратки омаж Саши Павловићу и његовој Иви чиним зато што је то крштени кум мог детета, али ко год је имао прилике да слуша и гледа њихове наступе, погледа њихове спотове или преслуша цео материјал, видеће да се ради о озбиљном музичком подухвату који има велики национални и духовни значај. Музички део Салетовог перформанса је чист фјужн, како би се музичким речником рекло, тј. наступ обилује џезом обојеним нашим етно напевима најстаријег доба, са одличном гласовном и инструменталном интерпретацијом – грлене поставке гласова, карактеристичне за певаче из наше лепе Крајине, као и дивни инструментали његове ћерке Теодоре (на виолини) и осталих врхунских инструменталиста ове етно групе, дале су посебан шарм и печат и овом концерту и уопште препознатљивом стилу Иве.
iva2
Иза стихова ,,Навали се Шар планина“ или ,,Заспо Јанко“ и ,,Врбице врбо зелена“ можете лепо чути, у музичкој позадини и сву историју рока, џеза или нашег изворног мелоса, тако да Сале, као и већина свих осталих наших музичара и група овог правца, као што су Влатко, Тркуља и делом Васил, са својим бендовима, а са којима Ива и сарађује, заиста представља спој (фјужн) свега квалитетног што смо са Запада покупили, а затим обојили Истоком тј. Византијом и својом словенском душом.
iva3
Сале нам је, осим музичког врхунског квалитета, дао и лепу лекцију о чувању традиције, о памћењу својих старих пријатељстава и корена, о неговању културе, традиције и духовности и својим кратким поукама између песама поручио и нама и граду и земљи, да чувамо своју веру, да славимо празнике и предстојећи Крстовдан првенствено духовно, па тек онда телесно и да никад не заборавимо одакле смо пошли и кренули. Уводном песмом концерта ,,Добро дошао Христе“ је рекао вероватно највише. iva4Путем својих родитеља, брата и сестре, који су кроз своје сјајне медицинске и микробиолошке каријере лечили и лече наша тела, Сале се побринуо да својим преданим професорским радом на бањалучкој Музичкој академији и кроз овај пројекат, лечи и душе свих нас. За овај његов дар и свом родном граду и својој земљи, са ове или оне стране Дрине му – велика хвала.

Текст и фото: Наташа Миљевић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%be-%d0%b3%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d1%88%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%9b-%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%bc-%d1%80%d0%be%d0%b4/