ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ „РУКА ПРИЈАТЕЉСТВА“

rukaprijateljstva-zavrsna1Уз финансијску подршку Канцеларије за људска и мањинска права и СО Велика Плана Удружење „Свет речи“ реализовало је током протекла три месеца  пројекат „РУКА ПРИЈАТЕЉСТВА – Мобилизација младих Подунавског округа за подстицање позитивног деловања шире друштвене заједнице према представницима ромске популације“. Пројекат је изабран на јавном конкурсу који је расписала Канцеларија за људска и мањинска права РС у оквиру програма који се спорводи ради унапређења положаја и статуса Рома у Републици Србији.

Резултате пројкета представили су  локални координатори на завршној конференцији за штампу након тромесечног рада едукатора по школама и вртићима.

Да деца често имају велику емпатију према ромској популацији, уверили су се и реализатори радионица у Смедеревској Паланци, али и да су од школе до школе, искуства различита.

– У једној школи били смо сведоци добацивања деци да су цигани, у другој деца Роми су потпуно интегрисана, равноправна са осталом децом. Генерално, дошли смо до закључка да има деце врло заинтересоване за учешће у оваквим пројектима и мислим да треба наставити са активностима и након завршетка овог пројекта – казао је Жарко Караџић, професор Гимназије у Паланци, локални координатор за општину Смедеревска Паланка.rukaprijateljstva-zavrsna

Пројекат  „Рука пријатељства“, закључено је на конференцији за штампу, подстакао је децу предшколског и школског узраста, средњошколце и основце у општинама Подунавског округа, на позитивно деловање. Пројекат је уместо дискриминације понудио мир, толеранцију и ненасиље, инсистирао на  позитивним вредностима  међу младима. Очекује се да ће млади после ових едукација  постати  подршка локалним самоуправама  у настојањима  да се изборе за школе без насиља и дискриминације, да образовне установе постану сигурне и подстицајне средине за децу и младе.

Планамедиа

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d1%80%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%98%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d1%80%d1%83%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0%d1%82%d0%b5%d1%99%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0/