ЗА ДРЖАЊЕ ОРУЖЈА НА ПРОВЕРИ СЛУХ, ВИД, ИНТЕЛИГЕНЦИЈА…

STRELJANAОсим полицијске провере за добијање дозволе за држање и ношење оружја, сви који желе да поседују ватрено оружје морају проћи и строге провере лекарске захтеве.

Здравствена способност физичких лица за држање и ношење оружја, по недавно усвојеном Правилнику о утврђивању здравствене способности физичких лица за држање и ношење оружја, који је утврио министар здравља, утврђује се лекарским прегледима који се обављају у здравственој установи која испуњава прописане услове и која добије решење Здравствене инспекције Министарства здравља да може обављати проверу, а о чему одлучује министар здравља.

За лекарски преглед физичких лица за држање и ношење оружја, здравствена установа мора да има у сталном радном односу специјалисту офталмолога, психијатра, односно неуропсихијатра и дипломираног психолога, као и простор за чување медицинске документације, односно метални орман с кључем за здравствене картоне о здравственој способности физичких лица за држање и ношење оружја.

Лекарски преглед физичких лица за држање и ношење оружја обухвата увид у извештај изабраног лекара – доктора медицине или доктора специјалисте из области опште медицине о здравственом стању физичког лица за држање и ношење оружја, не старији од 30 дана. Затим се узимају анамнестички подаци о здравственом стању лица, клинички преглед обавља тим здравствених радника и сарадника и, по потреби, додатне дијагностичке процедуре и други лекарски прегледи.

У оквиру клиничког прегледа особе која хоће да држи и носи оружје обавља се лекарски преглед с основном антропометријом, односно мери се тежина, висина, израчунава индекс телесне масе. Раде се лабораторијске анализе крви, урина, тест на психоактивне супстанце. Испитује се чуло слуха и вестибуларне функције, ради електрокардиограм, спирометрија с кривим протоком, преглед очију, спољашњи изглед ока, преглед очног дна, оштрина вида на даљину и близину, бинокуларни вид, колорни вид, форије, фузије, дубински вид и видно поље.

Обавља се и разговор с психијатром у којем се ради психички статус, преглед главе, врата, кранијалних живаца, кичменог стуба, екстремитета, моторике, рефлекса, сензибилитета, говора, писања. На крају се ради и психолошки интервју, односно процена когнитивних способности, особина личности, с посебним нагласком на емоционалну стабилност.

Подаци добијени на основу здравственог прегледа и изјаве физичког лица с потписом о давању сагласности на тачност анамнестичких података, као и пристанак на обављање теста на психоактивне супстанце, евидентирају се у здравствени картон о здравственој способности физичког лица за држање и ношење оружја.

Физичко лице сматра се здравствено способним за држање и ношење оружја ако се лекарским прегледима утврди да је физички и душевно здраво, односно да нама контраиндикације које га чини неспособним. Контраиндикацијама за држање и ношење оружја у лекарским прегледима сматрају се деменција свих етиологија, склоност стањима панике и фобије, акутне или хроничне психозе, посттрауматски стресни поремећај, алкохолизам, наркоманија, сви облици епилепсије, болести и поремећаји спавања, афективни поремећаји, болести и стања која се манифестују поремећајем кординације, Алцајмерова болест, обољење нерва, траума, запаљење и васукларне болести централног нервног система и друге неуролошке болести.

Дозволу не може добити ни онај чија је интелектуална инсуфицијентност испод 80, који има изражени поремећај личности и понашања, изразите испаде памћења, пажње, концентрације и психомоторне и психосензорне поремећаје. Без дозволе остају и они који имају смањење оштрине вида, оштећење слуха, болест ендокриног система, хипертиреозу, тумор и остале болести које утичу на безбедно руковање оружјем.

Тек када физичко лице прође све здравствене прегледе, здравствена установа издаје Уверење о здравственој способности за држање и ношење оружја. Уверење садржи оцену здравствене способности: способан/а или неспособан/а. Ако је физичко лице проглашено здравствено неспособним за држање и ношење оружја, поновни здравствени преглед није могућ пре истека рока од шест месеци.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d1%80%d0%b6%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d0%be%d1%80%d1%83%d0%b6%d1%98%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%85-%d0%b2%d0%b8%d0%b4-%d0%b8/