ЗА ЈЕДНО РАДНО МЕСТО У 2015 ГОДИНИ БОРИЛО СЕ 129 НЕЗАПОСЛЕНИХ

NSZПо подацима сајта „Послови.инфостуд”, за једно радно место прошле године конкурисало је у просеку 129 кандидата. На сајту је било објављено готово 19.000 огласа, што је 26 одсто више  него 2014. године, док је на разне позиције конкурисало више од 215.000 незапослених. Просечан број пријава по конкурсу је 129, а најчешће тражени ниво образовања био је средња стручна спрема.

Послодавци су прошле године у 52 одсто случајева тражили кандидате са средњом стручном спремом, око 37 одсто с високом или вишом, док су постдипломске студије биле услов за конкурисање у више од десет процената огласа. За кандидате с основном школом било је мање од један одсто огласа. По подацима „Инфостуда”, лане је највише конкурса било у области трговине, ИТ-а, администрације и рачуноводства, машинства и електротехнике. Најчешће су расписивани огласи за комерцијалисте, продавце, административне раднике, дипломиране машинске инжењере и ЈАВА програмере. Ван ИТ области, највише шанси за запослење лане су имали дипломирани инжењери електротехнике, дипломирани машински инжењери, фризери, аутомеханичари и кувари.

Мада подаци указују на то да на сваки оглас за радно место конкурише вишеструко више кандидата, ипак има и оних незапослених који одбијају посао. Тако је, по подацима НСЗ-а, правдајући се малом платом или тешким условима рада без слободних дана, 180 незапослених одбило запослење. С листе је, у складу са законом, с евиденције незапослених избрисано и 35 људи због одбијања рада на привременим и повременим пословима и 145 који нису прихватили понуђени посао. На листи занимања која се не прихватају су она која подразумевају рад под земљом – рудари, под водом или на високој висини – грађевински радници у изградњи мостова, послови који укључују излагање штетном зрачењу – радиолози, или карциногенима, као што су рад у штампаријама, хемијској индустрији или послови у неодговарајућим условима као што су велике хладноће или велике врућине. Такође, одбијају се и послови без радног времена, без слободног празника.

У НСЗ-у објашњавају да је за те послове веома тешко обезбедити заинтересоване незапослене, било зато што таквих профила нема на евиденцији, било зато што они који су тражене струке неће да их прихвате. По подацима о праћењу нереализованих захтева послодаваца, односно о радним местима која су остала непопуњена након посредовања НСЗ-а, чест је случај да су незапослени послове као што су помоћно особље, чистачице, анкетари, теренски комерцијалисти обијали због мале плате или плате на проценат.

Такође, по подацима НСЗ-а, прошле године с евиденције је избрисано и 459 лица због неоправданог нејављања послодавцу ком су га упутили. У случајевима брисања лица с евиденције, могућност поновног пријављивања на евиденцију постоји по истеку рока од шест месеци од дана престанка вођења евиденције, односно, по истеку рока од девет месеци за кориснике новчане накнаде.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b7%d0%b0-%d1%98%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%be-%d1%83-2015-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%be-%d1%81/