„ЗНАЧАЈ СНА И ОДМОРА У ПРЕВЕНЦИЈИ БОЛЕСТИ“ ПРЕДАВАЊЕ КЛУБА ЗДРАВЉА

uvs150521-003KAMERA ICONA Др Олга Андрејевић, лекар опште медицине и председник „Клуба здравља“ у Паланци, је одржала занимљиво и поучно предавање под називом “ Значај сна и одмора у превенцији болести“. Предавање је одржано у просторијама Општинске организације пензионера.

Присутни су могли да чују како због посла, стреса и генерално начина живота који водимо, често се јављају несанице које могу да доведу до озбиљних здравствених проблема. Када смо под стресом, несаница, односно промењено спавање, у почетку има адаптивну функцију, и помаже нам да се тај стрес превазиђе и обради на прави начин. Јер, ми не знамо који ће од дневних догађаја за наш организам бити стресан, и који ће се одразити на наше здравље. Зато, у току ноћи, дневни догађаји се обрађују и смештају у одређене зоне у мозгу. Оно што ми зовемо стрес су, у ствари, догађаји који се нису у току ноћи обрадили. Гомилање оваквих догађаја после неког времена ствара посттрауматски стресни поремећај од ког пати велики број особа.

Несаница је обично само симптом неког поремећаја. Некада пацијенти примећују да имају психички проблем, док се неки јављају за помоћ само због несанице, несвесни онога што стоји иза. Они се не жале на било какве друге проблеме, осим на неспавање. Порицање је, иначе, један од несвесних механизама одбране који није добар и продуктиван

Сан је неопходан да би организам био здрав. Када заспимо, цео организам се „ресетује“ и враћа у почетну хомеостазу, односно у нормалу. Када смо под стресом, у РЕМ фази се то обрађује, па ми у ствари сањамо проживљене догађаје. Тако се организам бори са стресом, кроз снове. Ако не успе, он упада у несаницу.

Након изузетно сажетог предавања присутни гости су постављали питања докторки.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d1%98-%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%be%d0%b4%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%83-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b8-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%81/