ИЗБОРИ – ПРОЦЕДУРЕ, РОКОВИ, ПРАВИЛА

IZBORI5Премиjер Србиjе Aлександар Вучић донео jе одлуку о одржавању ванредних парламентарних избора, а следећи корак jе, што се процедуре тиче, да упути образложен предлог за распуштање парламента или да поднесе оставку, чиме би се створили услови да председник Републике Tомислав Николић распише изборе. 

Tо ће бити jеданаести парламентарни избори од увођења вишестраначjа, осми ванредни и трећи истовремени парламентарни, покраjински и локални избори.

Устав Србиjе прописуjе да мандат влади престаjе пре истека времена на коjе jе изабрана изгласавањем неповерења, распуштањем Народне скупштине, оставком председника Владе и у другим случаjевима утврђеним Уставом. 

Наjчешћи сценарио до сада када су у питању ванредни парламентарни избори били су распуштање парламента или оставка премиjера. 

Влада коjоj jе престао мандат може да обавља само послове одређене законом, до избора нове Владе, односно само текуће послове, а парламенту не може предлагати законе, нити доносити прописе, изузев ако jе њихово доношење везано за законски рок или то налажу потребе државе, интереси одбране или природна, привредна или техничка несрећа. 

Oна не може постављати државне службенике на положаj у органима државне управе, а при вршењу оснивачких права Србиjе може jедино да именуjе или да сагласност на именовање вршиоца дужности директора и чланова управног и надзорног одбора. 

Претходни ванредни парламентарни избори одржани су у марту 2014. године, након што jе тадашњи премиjер Ивица Дачић упутио председнику Николићу образложен предлог за распуштање парламента, а Николић потписао указ о распуштању скупштине и одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора.  

Према Уставу Србиjе, парламентарне изборе расписуjе председник државе, а том одлуком се одређуjе дан одржавања избора и од када почињу да теку рокови за изборне радње.  

Према Закону о избору народних посланика, од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45, ни више од 60 дана.  

По расписивању избора следи приjављивање странака за изборну трку и подношење изборних листа, као и изборна кампања.  

Странке коjе буду заинтересоване за наступ на изборима имаjу рок да изборне листе Републичкоj изборноj комисиjи доставе наjкасниjе 15 дана пре дана одржавања избора, а РИK их проглашава одмах по приjему или наjкасниjе 24 сата од приjема листе. 

Kандидате могу предлагати регистроване политичке странке, коалициjе и друге политичке организациjе, посебно или заjедно, као и групе грађана, а изборна листа jе потврђена уколико jе потписима подржи наjмање 10. 000 бирача.

Грађане на пролеће очекуjу И покраjински И локални избори, па ће изборни циклус на пролеће бити трећи општи избори.  

Изборе за покраjински парламент расписуjе председник Скупштине Воjводине, а локалне изборе председник Скупштине Србиjе. 

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%86%d0%b5%d0%b4%d1%83%d1%80%d0%b5-%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b0/