ИНФОРМАТИКА ОБАВЕЗНА ОСНОВЦИМА, ШКОЛСКА ГОДИНА ДУЖА СЕДМАЦИМА И ОСМАЦИМА


informatika-učenici Информатика би од септембра, уместо изборног, требало да постане обавезни предмет у петом и седмом разреду, уколико Национални просветни савет прихвати предлог Министарства просвете. Годину касније новина би била уведена и у шести и осми разред. Ако предлог буде прихваћен, измениће се и настава Техничко-информатичког образовања (ТИО), јер би добрим делом остала без информатичких садржаја. Мењао би се и фонд часова, па би у седмом и осмом разреду школска година трајала недељу дана дуже. Истовремено, сви остали предмети остали би без часова у једној радној недељи – неки без једног, а српски и математика без пет.

Због оваквог предлога незадовољни су наставници ТИО, а подршку им је пружила и Унија синдиката просветних радника. Они критикују хитну процедуру ових великих измена у настави и што се све дешава у техничком мандату министра просвете.

Идеју Министарства реализовала је радна група, а координаторка групе, помоћница министра Снежана Марковић предлог је изложила на последњој седници НПС. Она је објаснила да би укупни годишњи фонд часова био 35+30, од којих би 30 било реализовано кроз „клизни распоред“ – у 15 двочаса распоређених током школске године. – Катастрофа је да се због нечијих интереса и тога што је помоћница министра наставник информатике овај предлог гура по хитној процедури. Нема смисла да се овако важна ствар ради у техничком мандату министра – сматра Зоран Лапчевић из Друштва педагога техничке културе. – Настава ТИО има практични и теоријски део, а Министарство би сада да овај теоријски део избаци, а пракса без њега нема смисла. Споран је и клизни распоред, јер уноси забуну и компликује рад.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb/