ИСКЉУЧЕЊЕ СТРУЈЕ НА БАНДЕРИ 4000 ДИНАРА

BANDERAОд почетка месеца сви грађани Србије којима је, рецимо, искључена струја, плаћаће једнаке износе јер су цене такозваних нестандардних услуга „ЕПС Дистрибуције” сада исте у целој земљи, што није био случај док је било више дистрибуција. Цене су се промениле, односно углавном су ниже него до сада, а осим искључења и поновног укључења, реч је о услугама које се углавном раде на захтев грађана.

Наиме, Савет Агенције за енергетику је дао сагласност на одлуку о ценама нестандардних услуга коју је донео оператер дистрибутивног система „ЕПС Дистрибуција“. Одобреним ценовником обухваћене су повремене услуге на захтев купца, корисника система, али и оне које се предузимају када се купац, односно корисник, не понаша у складу с важећим прописима и нису обухваћене ценом приступа систему или трошкова прикључења.

Заправо је реч о ценама услуга везаних за обуставу испоруке електричне енергије, поновно прикључење након обуставе, искључење, замену бројила због испитивања исправности, издавање услова за пројектовање прикључења, издавање услова и мишљења за прикључење електрана… Међу нестандардним услугама је и ванредна контрола или очитавње бројила и тај трошак је сада од 20 до 30 одсто мањи, а поновно укључење струје дужницима на бројилу сада је значајно јефтиније – у појединим срединама и три пута.

Тако искључење струје на бројилу кошта око 1.000 динара, а на бандери око 4.000 динара, без урачунатог пореза на додату вредност. Ипак, то није једини трошак који је пред онима којима је искључена струја јер је и цена поновног укључења на мрежу иста као и за искључење – око 1.000 динара. То значи да је трошак који ће платити они којима је струја искључена и поновно укључена око 2.000 динара, без ПДВ-а.

Како тврде у „ЕПС Дистрибуцији”, те услуге нису новина јер су се и раније наплаћивале и није реч о новом намету, али је, у складу са Законом о енергетици, први пут нестандардне услуге и њихове цене дефинисала „ЕПС Дистрибуција”.Цена прикључења на мрежу није се мењала, али су знатно нижи трошкови издавања услова за пројектовње и прикључење нових потрошача.

– За најобичнији објекат с једним бројилом цена је била 6.900 динара, а  сада је око 4.000, док је за колективно становање од пет до 64 бројила, уместо 13.800 динара, цена сада 9.300 – рекао је Матић.Уколико се одоборени ценовници не поштују, грађани треба неправилности да пријаве локалним дистрибуцијама. Ако се утврди да потрошачи нису одговорни за грешке у обрачуну или проблеме с бројилом, трошак ће сносити „Електродистрибуција”, а плаћени износ се рефундира.

Усвајањем одлуке о ценама нестандардих услуга приходи оператера дистрибутивног система су под контролом и створени су услови за транспарентније пословање, као и за јединствен третман корисника система. Ценовник је јединствен за целу територију Србије, објављен је на сајту „ЕПС Дистрибуције” и доступан је свима.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b8%d1%81%d0%ba%d1%99%d1%83%d1%87%d0%b5%d1%9a%d0%b5-%d1%81%d1%82%d1%82%d1%80%d1%83%d1%98%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b8-4000-%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b0/