КАЗНЕ ЗА РОДИТЕЉЕ КОЈИ НЕ ВАКЦИНИШУ ДЕЦУ ДО 150.000 ДИНАРА

VAKCINAРодитељи или старатељи коjи не буду вакцинисалил своjу децу биће кажњени новчано од 30.000 до 150.000 динара, предвиђено jе Предлогом закона о заштити становништва од заразних болести, о коjем би сутра требало да гласаjу народни посланици.

Tаj износ платиће и они коjи у поступку епидемиолошког испитивања не говоре истину и не даjу тачне и потпуне податке значаjне за откривање извора и начина преношења заразне болести.

Kазна jе предвиђена и ако се особа не придржава налога доктора медицине када jе одређена обавеза превоза санитетским возилом или мера изолациjе и лечења, као и ако се пре путовања у земљу у коjоj има колере, куге, великих богиња, жуте грознице, вирусних хеморагиjских грозница и малариjе, као и по повратку из тих земаља, не придржава обавеза прописаних законом.

Према речима министра здравља Златибора Лончара, доношењем овог закона обезбеђуjе се „висок ниво заштите живота и здравља људи, спречавање и сузбиjање заразних болести, као и њихово одстрањивање и искорењивање“.

Kако jе истакао, за боравак деце у предшколским, као и у установама за смештаj деце без родитељског старања, неопходна jе обавезна имунизациjа, осим у случаjу постоjања медицинске контраиндикациjе коjу утврђуjе лекар.

Oн jе, образлажући предлог, навео и да jе имунизациjа обавезна за децу против туберкулозе, дифтериjе, тетануса, великог кашља, дечjе парализе, малих богиња, рубеола, заушка, вирусног хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом, инфлуенциjа типа Б и обољења изазваних стрептококом-пнеумониjом.

Имунизациjе jе обавезна и за особе изложене одређеним заразним болестима – хепатитисом Б, хепатитисом A, трбушном тифусу, беснилу, тетанусу, као и за особе коjе у току рада могу бити изложене наведеним заразним болестима.

Вакцина ће бити обавезна и за особе у посебном ризику од болести хепатитисом Б, грипа, менингелних болести, обољења изазваних стрептококом-пнеумониjе и хомофилусом инфлуенциjа Б, варичеле, инфекциjе изазване респираторним, синициjалним висурима, имунодефициjенти и окогени пациjенти. 

Tакође и за путнике у међународном саобраћаjу, против жуте грознице и других заразних болести по захтеву земаља у коjе се путуjе. Oбразлажући Закон о jавном здрављу, о коjем ће сутра гласати посланици у Скупштини Србиjе, Лончар jе рекао да jе циљ тог акта очување и унапређење здравља становништва.

„Tреба да се постигне примена приступа здравља у свим политикама EУ и СЗO, као и оснаживање jединица локалних самоуправа за спровођење активности из области деловања jавног здравља“, рекао jе Лончар.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%99%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d1%98%d0%b8-%d0%bd%d0%b5-%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%88%d1%83-%d0%b4%d0%b5/