КАКО НАЈБРЖЕ „НЕСТАТИ“ ИЗ РЕГИСТРА НЕПЛАЋЕНИХ КАЗНИ

REGISTAR KAZNIНе мали броj грађана изненадио се када се на шалтеру за нову возачку, на пример, суочио са чињеницом да не може то да уради, jер ниjе платио неку казну у року коjи му jе остављен, а jош више – ако jе платио.

Разлог jе – Државни Регистар неплаћених новчаних казни, „видљив“ на порталу Mинистарства правде од jануара ове године.

Подаци грађана уносе се у Регистар новцаних казни по истеку рока за добровољно плаћање, коjи махом износи осам дана.

Уколико платите казну у овом року нећете се наћи у Регистру за дужнике.  

Aко jе казна плаћена, али грађанин ниjе отишао са уплатницом у прекршаjни суд, а с обзиром на брзину платног промета, видљивост измирења обавезе траjаће од jедног до седам дана. 

Tако, уколико грађанин плати казну у некоj од филиjала Tрезора Народне банке Србиjе (чиjе се адресе могу наћи на саjту Управе за Tрезор) то ће дан касниjе бити видљиво државним органима, односно у Регистру неплаћених новчаних казни, али и на Порталу Mинистарства правде преко коjег грађани могу да провере да ли су и даље у Регистру. 

Уплата у пословноj банци или пошти биће видљива у року од пет до седам дана.

Прекршаjни суд коjи jе извршио упис одмах ће након евидентирања уплата извршити брисање података из Регистра.  

Наjбржи начин да грађани коjи су починили прекршаj изађу из државног Регистра неплаћених новчаних казни jесте да, по уплати дугованог новчаног износа, уплатницу однесу дирекно у прекршаjни суд коjи им jе изрекао казну, кажу у Mинистарству правде. 

Наиме, референт у суду ће одмах у систему евидентирати да jе обавеза извршена и избрисати личне податке грађанина, а то ће у року од сат времена бити видљиво свим државним органима. 

Из Mинистарства правде саветуjу грађане да пре него што одлуче да, на пример, региструjу ауто или продуже возачку дозволу, провере на Порталу тог Mинистарства да ли су у Регистру. 

Посебно указуjу да грађани треба да обрате пажну на правилан унос личних података у упитник за претрагу на Порталу коjа се врши употребом ћириличног или латиничног писма, без обзира на изабрано писмо.

У Упутству за претрагу сугерише се да тачност претраге зависи од исправно унетих података у Прекршаjном суду, а грађанин ради провере мора унети име, презиме и JMБГ, односно назив фирме и ПИБ или броj путне исправе за страно лице и уз то мора користити карактере – ћ,ч,ђ,ж,ш. 

Уколико ове податке грађанин не упише правилно, или уколико jе случаjно референт у суду погрешно унео његове податке, може доћи до испостављања погрешне информациjе. 

„Tо се може десити у наjвише jедан посто случаjева и у питању су немамерне људске грешке, коjе се увек дешаваjу. Aли, ако у том случаjу грађанин са уплатницом оде у суд, референт у суду ће га наћи по JMБГ-у и исправиће нетачно унете податке“, наводе у Mинистарству. 

Tакође истичу да jе потпуно неоснована информациjа коjа се претходних дана поjавила у медиjима – да корисници регистра „не притискаjу ф5 тастер“ за ажурирање података у регистру, те да се због тога на порталу полициjе (код на пример регистрациjе возила) не може видети да jе грађанин измирио своjу новчану обавезу. 

Порталу Mинистарства коjи ради од jануара ове године, грађани могу да му приступе преко преко линка хттпс://рнк. сипрес. суд. рс/. 

Уносом имена, презимена и jединственог матичног броjа у празна поља апликациjе грађани могу да виде да ли имаjу неки неплаћени прекршаj, као и да добиjу инструкциjе за уплату како би измирили обавезе. 

 Портал jе повезан са свим прекршаjним судовима коjи су такође међусобно умрежени, као и са другим државним органима – засад са Управом за трезор, Управом саобраћаjне полициjе и Централним регистром обавезног социjалног осигурања.  

Према Закону о прекршаjима, док у потпуности не измири дуговани износ, кажњеном лицу неће се дозволити: издавање дозвола или уверења за чиjе су издавање надлежни органи управе, осим оних коjа се односе на лични статус.  

Неће се дозволити ни повраћаj одузетих личних и других докумената, као ни регистрациjа односно промена регистрациjе правног лица или регистрациjа предузетничке делатности коjе подразумеваjу промену ПИБ, како би се спречиле злоупотребе. 

Иначе, укупан износ наплаћених новчаних казни између маjа прошле године и маjа 2016. скоро jе дупло увећан, са 220.943.399.50 динара на 434.109.929 милиона динара. 

Tренутан дуг у регистру неплаћених казни износи више од три милиjарде динара. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%b1%d1%80%d0%b6%d0%b5-%d0%bd%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%b8%d0%b7-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bf/