КАКО ОДАБРАТИ СИСТЕМ ЗА НАВИГАЦИЈУ

NAVIGACIJAКако нам се лето приближава, а са њима и сунчани дани, многи од нас ће кренути на неко викенд путовање или годишњи одмор. Ако опет, често путујете на нове, непознате дестинације, било послом, било зато што то волите, а при том не волите да стално застајкујете и запиткујете људе о правом смеру, можда је време да размислите о набавци ГПС уређаја. Овај систем ће Вас, када укуцате тачно одредиште, директно навести како да стигнете до одабране локације најоптималнијом или најбржом рутом и одабраним превозним средством. Навигациони систем ће Вас током целог пута пратити, тј ваше напредовање ка крајњем одредишту и при том ће у случају да погрешите или одступите од зацртане руте изнова прерачунати нову.

Системи за навигацију имају различите програме рада и опремљени су различитим опцијама у зависности од марке и модела. Наравно, што технолошки напреднија навигација, то је и и цена већа. Одређени системи могу да Вам прикажу путеве на којима нећете платити путарину, бициклистичке стазе у случају да сте љубитељ овог спорта и желите да избегнете магистралне путеве, пешачке зоне и једносмерне улице, или да Вам у случају радова или блокаде постојеће руте прерачунају нову, која ће у најкраћем луку заобићи постојећи проблем.

Поред тога што ће Вас одвести до жељене локације, системи за навигацију имају и друге згодне додатке који ће Вам значајно олакшати и/или улепшати пут. Један од тих додатака је ПОИ (Поинтс оф Интерест) или у преводу на наш језик ’тачке интресовања’. Користећи овај геџет моћи ћете да пронађете све оне објекте који Вам могу бити од помоћи, као што су бензијске пумпе, мотели, тржни центри, историјски локалитети и друге локације које ће Вам требати.

Како време пролази, тржиште ГПС уређаја постаје све засићеније, па из тог разлога куповина овог корисног уређаја више није никакав проблем, нити луксуз. Цене ових уређаја крећу од 6.000 динара које треба издвојити за навигацију која ће Вам свакако ’завршити’ посао, па до оних који су скупљи и 10 пута, али који опет нуде значајне технолошке додатке.

Пре куповине навигације, ево неколико питања која возачи најчешће постављају:

Како одабрати прави систем за навигацију?

Како изабрати прави систем за навигацију је питање који многи људи постављају. Међутим, прави одговор знате једино Ви сами, а ми ћемо Вам помоћи како да до њега дођете. Пре куповине навигације, треба да размислите о својим возачким навикама. Једно од значајних питања које морате себи да поставите је колико често возите аутомобил и колико често возите непознатим путевима? Следећа битна ствар на коју морате да обратите пажњу јесте да ли често возите по деловима града у којима има гужве?

Питање величине

Морате се сложити да је питање битно, јер што уређај има већу дијагоналу екрана, то ће бити прегледнији и упадљивији. Међутим, одговор на ово питање, такође, морате сами донесете, а као помоћ Вам може бити аутомобил који возите. У односу на простор који имате у аутомобилу и места где планирате да навигацију поставите сами ћете закључити која је величина навигације оптимална за Вас.

Гласовне команде

У случају да више волите мирну и тиху вожњу без аутомата који ће Вас на свакој раскрсници упозоравати где треба да скренете и колико Вам је до скретања остало, можда треба да размислите о једноставнијој навигацији која подржава само мапу. Са друге стране постоје они којима ће гласовне команде доста значити током вожње.

Језик који навигацја користи

Уколико не знате неки страни језик или Вам је једноставно пријатније да користите уређај и слушате гласовне команде на матерњем језику – можда ће Вам у том случају ова ставка много значити.

Блуетоотх компатибилност

Ова опција Вам омогућава да телефон повежете са навигацијом, тако да би у случају позива исти аутоматски ишао преко система за навигацију, који се у том тренутку стиша. Том приликом не бисте имали потребу да користите ручно телефон током вожње и на тај начин угрожавали своју безбедност.

Извор енергије

Системи за навигацију обично користе аутомобил, преко адаптера за упаљач, као извор за напајање. Поред ових постоје уређаји који користе своју интерну батерију коју корисник по потреби допуњава. Ова врста је погодна за оне којима је ГПС систем потребан и ван аутомобила или током вожње бицикле. Ако се определите за уређај који користи интерну батерију, обратите пажњу на аутономију батерије и њен век трајања.

МП3 плаyер

Поједини уређаји имају могућност да репродукују аудио фајлове које сте пре тога учитали или сте их поставили на преносиву меморију, како преко озвучења у аутомобилу, тако и преко сопственог система. У том случају Вам овај уређај може послужити и као преносиви музички уређај.

Цена уређаја ће, као што смо већ навели, зависити од произвођача и конкретног модела навигације, али и од ових и многих других додатака које уређај користи.

Једна од битнијих ствари на коју морате да обратите пажњу је да навигациони софтwер и ГПС мапе ажурирате, барем на пола године или годину дана. Ово је потребно како бисте били у току са изменама које постоје у саобраћају, путевима, као и новим објектима на ПОИ додатку. Ова ажурирања ПОИ геџета могу бити значајна када путујете у неки непознати град, али где познајете коначну дестинацију односно хотел или ресторан.

И поред свих предности који ови уређаји нуде, немојте им безгранично веровати, јер су и они, као и људи склони грешци, а вероватноћа за грешку ће свакако бити већа уколико је софтwер старији и мапе нису ажуриране.

Надамо се да смо Вам помогли, отклонили недоумице и донекле одговорили на питања. Ако сте већ решили да набавите један овакав, крајње користан, уређај ОВДЕ можете да погледате понуду ГПС система коју нуде наши продавци. Поред тога, сигурни смо да ће Вас они упутити и помоћи бри избору навигације.

Auto magazin

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d1%83/