КО НЕ ДОЂЕ НА ПРЕГЛЕД, ГУБИ ПРАВО НА ЛЕЧЕЊЕ?

mamografijaУколико Нацрт закона о здравственом осигурању, о којем би ових дана требало да почне јавна расправа, буде усвојен без већих измена, нарочито у делу решења која су потпуно нова у нашој пракси, већ од 1. јануара следеће године грађани који се не одазову на превентивне прегледе могли би да изгубе право да неке тешке, углавном малигне болести лече о трошку здравственог осигурања.

Држава је, наиме, решила да појача борбу против малигних тумора, од којих у Србији годишње оболи око 33.000 а умре 21.000 становника, па је акценат у Нацрту закона стављен на скрининг програме. То су заправо превентивни прегледи за све грађане чије трошкове ће, по овом предлогу, за осигуране сносити Републички фонд за здравствено осигурање, а за неосигуране државни буџет. Ти програми су, засад, организовани за три локализације карцинома: дојке, грлића материце и дебелог црева. Међутим, надлежни у здравству нису задовољни досадашњим одзивом, па сад предлажу санкције за оне који не брину о здрављу.

– Грађани се не санкционишу ако се не одазову на први позив већ уколико се не одазову на више позива за скрининг програм. Тек тада губе право на лечење уколико оболе од те болести – објаснила је Слађана Ђукић, помоћница министра здравља. – Санкције су предвиђене како би се на неки начин апеловало на грађане да се одазивају на скрининг прегледе који су важни да би се предупредило оболевање од најтежих врста болести.

Право на лечење, како је објаснила помоћница министра, губи се само у случају да онај ко се није одазвао на превентивни преглед оболи до следећег циклуса скрининга на ту болест. У пракси то значи „орочено“ на две или три године, у зависности од тога у којем периоду је понављање скрининга предвиђено.

Новости

САНКЦИЈЕ ЗА ПУШАЧЕ 

Малигнe болести су обољења од посебног социјално-медицинског значаја, и по нашем Уставу сваком оболелом мора да се обезбеди лечење, чак и када здравствено није осигуран – каже др Невенка Димитријевић, специјалиста опште медицине и члан Међународног удружења лекара породичне медицине. – На превентивне програме никад се, иначе, не одазива више од 30 одсто становништва, и то не сме бити разлог да не лечимо оболеле од најтежих болести. Санкције би могле да имају оправдање и смисла у неким другим случајевима, рецимо у превентиви. Ако је неко пушач, онда треба да сноси део одговорности што ризикује да оболи од карцинома плућа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d1%92%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%b3%d1%83%d0%b1%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d1%87/

3 comments

  • obrenovicka on 21/08/2016 at 01:06

  Ljudi bre imaju zivot,rade,moraju da jedu i vecina je zaposlena u privatnom sektoru pa bas da vidim koji ce privatnik pustiti radnika na ceo dan a mozda i dva ako slucajno taj dan ne stigne na red a verovatno nece stici da odsustvuje sa posla.

  • fenix on 20/08/2016 at 19:57

  A posledice bombardovanja…..nisu li one faktor rizika

  • Sss on 20/08/2016 at 16:35

  Sačuvajmo naše žene! Stalno ih podsećajte na preventivne preglede!

Komentari su onemogućeni.