КУПОВИНА РОБЕ ПРЕКО ИНТЕРНЕТА У ПОРАСТУ

elektronsko-banarstvoКуповина преко интернета је све популарнија. У Србији не постоје прецизни подаци о броју виртуелних купаца, па се барата бројем грађана који имају платне картице за плаћање путем мреже. Лане их је било око 2,1 милион, што је за 200.000 корисника више него у 2014. Они су, према подацима НБС прошле године потрошили „на нету“ више од три милијарде динара и око 50 милиона евра. Укупан „онлајн рачун“ тако је већи од 75 милиона евра, јер се трансакције обављају и у другим валутама.

Банке сада све чешће нуде посебне интернет-картице. Издато је 92.640 оваквих пластичних картица, којима се може куповати не само у Европи, већ на свим континентима.

НАЈВИШЕ новца „мрежа“ је прогутала за авионске и хотелске резервације. Ипак, све је више трансакција на Интернету у куповини разне робе. Све више купаца одлучује се да одећу, обућу, уређаје за домаћинство, играчке, мобилне телефоне и друге апарате набавља уз помоћ компјутера углавном из једног разлога. Понуда је сигурно разноврснија, а цене су повољније. Често је роба из виртуелних продавница и до 10 пута јефтинија него у радњама у Србији.

У то су се уверили многи потрошачи који „онлајн“ најчешће пазаре у Кини, Хонгконгу, Сингапуру и у САД. У евиденцији Поште и Царине стоји да више од 50 одсто купљене робе преко интернета чини гардероба. Такође, мали кућни апарати и друга техничка роба су доста јефтинији, па се ова врста набавке исплати чак и са увозним дажбинама. На пример, паметни мобилни телефони набављени преко интернета два и по пута су јефтинији него у домаћим радњама.

– Људи купују све врсте техничке робе, чак и прикључке за уређаје, слушалице, каблове, и то највише у Кини и Америци, али све више и у Немачкој. Цене у иностранству ниже су до 50 одсто него у радњама код нас. Директно се највише купују туристички аранжмани и све услуге у вези с туризмом јер су много јефтинији и зато што нема посредника – истиче Драган Петровић, ИТ стручњак.

Људи углавном купују робу чија цена не прелази 50 евра јер се до тог износа не наплаћује царина, али ни тада није искључено да царина неће зарачунати своју цену. „Онлајн“ купци често се жале да цариници по свом нахођењу врше процену вредности, па се дешава да наплате царину и на производ који је плаћен пет евра, само зато што су проценили да вреди више од 50 евра. Посебно су им, како истичу, сумњиве пошиљке на којима пише да је достава бесплатна.

Према подацима „Поште Србије“, из Кине, Хонгконга и Сингапура током прошле године грађанима је приспело око 650.000 пошиљки.

– Из осталих држава ова врста пошиљки појављује се спорадично и не можемо утврдити њихов тачан број у поштанским токовима. Препорука грађанима је да купују на провереним сајтовима да не би насели на неку превару – кажу у „Пошти“.

Novosti

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%be-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%83-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%81/