ЛАДА КАЛИНА КРОС ЛУКС

LADA1Након неколико година паузе, на нашем тржишту је доступна комплетна гама Ладе, захваљујући увознику, фирми Русауто. Одлучили смо се да тестирамо модел који, поред вечите “ниве”, свакако привлачи највише пажње, а то је “калина крос”.Модел “калина” познајемо дуго година. Пре седам година у нашем магазину сте могли да прочитате тест класичне “калине”. Тада смо били релативно хладни према аутомобилу. Имао је велики потенцијал, али и велики број ситница које су квариле општи утисак.

У Русауто по тест ауто смо отишли решени да “лади” приступимо “хладне” главе и без пристрасности. Уосталом, Лада је пре неколико година променила власника. Сада руским гигантом газдује Рено-Нисан корпорација.
По техничком и дизајнерском нивоу, “калину” је најлакше сместити на ниво “дачије сандеро”. Шта је “калина крос”? Руси су се одлучили да на бази караван верзије својег аутомобила Б сегмента (што је само по себи реткост) направе лајфтајл модел који је врло популаран последњих година.LADA2

Од класичног, направили кросовер: мешавину стандардног аутомобила и теренца. Повисили су клиренс на 183 мм, монтирали су алу-фелне од 15 инча (са врло квалитетним Пирели пнеуматицима), а каросерију су обогатили украсима попут сребрног ојачања испоид предњег и задњег браника, наглашеним пластичним рубовима и сајтнама, као и кровним носачима.
Уз детаљно измењен дизајн предњег и задњег дела, аутомобил изгледа неуобичајено. Да смо бројали све зачуђене погледе током теста, могли би да закључимо да је ауто врло привлачан. Основно питање је: ко је главни конкурент овој “лади”?

Пре свега по изгледу, намени и циљном кругу купаца, ту је Дачија, у овом случају са “степвеј” моделима. По цени ту су десетак најјефтинијих аутомобила са клима уређајем на нашем тржишту. А опет, “калина крос” практично нема конкурента.
Први контакт са аутомобилом је увек врло битан, а то је увек квака врата. Повлачимо је ка себи, ход је кратак, одлучан, прецизан, звук одсечан. Увек неколико пута отворимо и затворимо врата када се упознајемо са аутом. Затварају се меко, лако, уз пријатан звук. Ово битно другачије него некада.LADA3

Лако се примети да је дизајн кабине и пластика унапређена. Материјали су на нивоу Дачије, што није изненађујуће с обзиром ко је сада власник Ладе. Kвалитет израде је битно поправљен у односу на “калину” коју смо возили 2009. године. Неко је очигледно провео много времена да посвети пажњу детаљима, почевши од боје материјала, па до функције и начина на који су састављени и раде појединачни склопови.
Иначе, детаљи и ситнице у пресудни у томе како осећамо и прихватамо аутомобил. Из прве се види да је неко посветио велико пажњу свему. Да, осећа се дизајнерска рука Реноа, али је “калина” још увек своја и добро дистанцирана од “дачија”. Допада дан се наранџасти штоф на центру седишта, а можда још више и то што је тај материјал уграђен на тапацире врата. У Б сегменту, то није честа појава.

Све команде и прекидачи су детаљно измењени. Сада су мекани и фини под прстима. Положај за управљачем је задовољавајући. Педале, волан и ручица мењача су постављене одмерено, па се и двометраши лако снађу. Волан се подешава по висини, али, на жалост, возачево седиште не може де се спусти. Ипак, положај тела током вожње није напорно. Седиште је доста удобније и пријатније, са већим потпорним површинама него код сличних модела из групације.
Пртљажник има запремину од 335 литара, што већ залази у Ц сегмент. Ако оборите задњу клупу, а она је подељена на трећини, дуплираћете запремину (до ивице прозора). Простор на задњој клупи је просечан, профил патоса испод задње клупе умањује простор за стопала.LADA4

У Србији, “калина крос” се нуди у стандардној и “лукс” верзији. Ми смо возили скупљу верзију која је крцата опремом. Набрајамо стандард: четири подизача прозора (аутоматика за возачев), централна брава са даљинском командом, аутоматски клима уређај, сензори за фарове и брисаче, инфотејнмент систем, показивачи притиска у гумама, грејачи предњих седишта, грејач ветробрана, аларм, алу-фелне од 15 инча, фронтални ваздушни јастуци, АБС, ЕСП, паркинг сензори позади, путни компјутер, ИСОФИX прикључци.
Ово је свакако најбогатији списак опреме који може да се добије у аутомобилу ове категорије. Међутим, оно што желимо да нагласимо је да је свака ставка квалитетна, и није уграђена тек да би се “штиклирала” колона у списку опреме.

На пример, мултимедијални уређај је направљен на “виндоус” (Wиндоwс) платформи, повезује се са телефоном и поред хендс фри разговора може да пушта музику са плејера телефона. Уређај прихвата СД картицу, као и класичну УСБ меморију.
Звук је врло добар, чак много бољи него код неких много скупљих аутомобила са звучнијим именима. Ту су и паркинг сензори. Рекосмо, нису уграђени само да би били на списку опреме, већ су добро укопљени у аудио систем: када изаберете рикверц, музика ће се утишати да би лакше чули упозорења.

Изненадили смо се општим квалитетом и количином опреме, а фабрика се потрудила да се не разочарамо у вожњу, што је ипак пресудно код аутомобила. Уградили су електрични серво на волан и тиме у потпуности променили осећај. Управљање је и даље релативно непрецизно на правцу, али је осећај за подлогу пристојан. Управљач је лак и релативно комуникативан, а маневрисање је лакше него код сличних аутомобила са хидрауличним сервом (“дачија”).
Иако има 3,75 круга окрета од једне до друге крајње тачке, аутомобил је лак и прилично забаван за вожњу. Наравно овде морате имати на уму да га поредимо са моделима сличне конструкције. Управљање је довољно прецизно и а пријањање квалитетно да аутомобил можете нехајно “бацити” у кривину без последица по понашање.

Имајући у виду да је ово повишена верзија “калине”, претпостављамо да овакав ауто нећете купити како би били најбржи у кривинама. Ипак, “крос” је стабилан, безбедан и неће вас ухватити неспремне ни на лошем коловозу.
Звучна и механичка изолација су изненађујуће добре. До 120 км/х звук мотора, точкова и ваздуха су врло умерени. Kод тестираног аутомобила нам је једино сметало “жвакање” диференцијала у нижим степенима преноса. Огибљење је подешено довољно мекано тако да се ударне рупе упијају без већих проблема, док се ауто помало стреса на узастопним кратким неравнинама.lada6

Испод хаубе се налази проверени Ладин бензинац од 1,6 литара са 16 вентила. Уз верзију “крос” долази само овај мотор, док уз друге моделе “ладе” може да се добије и слабија варијанта са осам вентила. Такође, са другим верзијама “калине”, могуће је наручити и аутоматски мењач.
Тестирани аутомобил има снагу од 98 “коња” и врло је живахан. Прецизни и не превише тешки петостепени ручни мењач има добро распоређене брзине, па убрзање из мировања до стотке износи 11 секунди, док су међуубрзања одлучна и претицање не представља проблем, или ризик. Фабрика декларише максималну брзину од 181 км/х.lada7

Тест смо завршили са просеком од 8,5 литара горива на 100 пређених километара. У граду, “лада” троши око десет литара. На ауто-путу при 120 км/х потрошња је 7,5 литара. Ако повећате брзину, нагло ће се повећати бука и потрошња.
Да сумирамо: пријатно смо изненађени “калином крос”. Очигледно је да се неко јако помучио да исправи све ситне детаље због којих смо негодовали пре седам година када смо возили стару “калину”. Сада смо се сусрели са врло озбиљним, пажљиво састављеним аутомобилом који је врло пристојно понаша у вожњи.

Kада уз то додате изузетно богату опрему и цену од само 10.650 евра добијате врло конкурентан пакет који увелико превазилази најефтиније ауотмобиле А и Б сегмента, као и сличне “буџет” моделе попут “дачије”.
Иван Kатунац

Може и на гас
Тестирани аутомобил био је опремљен гасним уређајем. Увозник Ладе за Србију, фирма Русауто обезбеђује аутомобиле са уграђеним гасним уређајем и атестом по цени од 600 евра. Уграђен је модеран аутоматски секвенцијални уређај који одлично сарађује са бензинским рачунаром и не умањује перформансе возила.

И ветробран се греје
Лада у скупљу верзију “калине крос” уграђује систем за грејање ветробрана. У питању је сплет жица тањих од људске власи косе, сличан, ако не и исти какав користи Форд. Оне не штете видљивости, а свакако добро дођу не само током хладних дана, већ и када желите да одмаглите “шоферку”, а да не укључујете клима уређај.

Kвалитетне компоненте
Лада се потрудила да у “калину крос” угради квалитетне компоненте. Тако на пример, уз алуминијумске наплатке долазе одличне Пирелијеве гуме. Такође, уграђен је за ову класу натпросечан инфотејнмент систем на Виндоус платформи. Аутоматски једнозонски уређај је релативно примитиван, али прецизно и пријатно обавља свој задатак.

Лада Kалина Цросс Луx
Мотор: запремина 1596 ццм, снага 72 кW (98 KС) при 5600 о/мин, макс. обртни момент 140 Нм при 4000 о/мин, мењач мануелни петостостепени
Димензије: 4104 / 1700 / 1560 мм, међуосовинско растојање 2476 мм, пртљажник 335/ 670л, резервоар 50 л, маса 1055 кг, пнеуматици 195/50 Р15
Перформансе: макс. брзина 181 км/х, убрзање 0-100 км/х 11,0 с, потрошња 5,2/6,7/9,3 л/100 км

Опрема
Стандард: ЕСП, АБС, ЕБД, БАС, фронтални ваздушни јастуци, аутоматски једнозонски клима уређај, подизачи свих прозора (возачев аутоматски), радио ЦД МП3 са блутут и УСБ конекцијом, шест звучника, путни рачунар, електро подесиви ретровизори са грејачима, светла за маглу напред и назад, алу-фелне 15 инча, волан подесив по висини, грејачи предњих седишта, грејач ветробрана, сензори за брисаче и фарове

АУТО МАГАЗИН

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%be%d1%81-%d0%bb%d1%83%d0%ba%d1%81/