МАНАСТИР КОПОРИН-БИСЕР БРАНИЧЕВА

KOPORINЦела наша света Србија посута је тим бисерима захвалности – светим манастирима свете лозе Немањића, једине истинске и верујуће династије у Срба, Богом посвећене.

Манастир Копорин, смештен у Браничевској епархији између Велике Плане и Смедеревске Паланке је тако задужбина Светог Деспота Стефана Лазаревића, сина великог цара Лазара Хребељановића и велике царице Милице, родом од Немањића, по смрти мужа монахиње Евгеније, касније великосхимнице Ефросиније. У моравском стилу сазидан, почетком XV века, после битке код Ангоре, у којој Свети Стефан добија титулу деспота и подиже манастир и цркву посвећену Светом Архиђакону и Првомученику Стефану у знак захвалности за добијену битку и излечење после рањавања, како су свети Немањићи иначе радили да би се захвалили своме Творцу, по угледу на Светог цара Константина Великог, родоначелника реда хришћанских православних царева. Мошти Светог Стефана су смештене у главној манастирској цркви и отварају се на дан манастирских слава, 01. И 15. августа, када многи поклоници из земље и дијаспоре долазе на поклоњење великом деспоту још већег оца. После бурног историјата у време турске владавине, данас је то женски манастир, Богомоља посебно за бездетне венчане супружнике. Број беба рођених тако молитвама духовника манастира се броји на стотине. Три денеције духовник овог манастира, почивши протосинђел отац Сава нас је подучавао, проповодао, решавао разне духовне проблеме својих духовних чеда, као и других посетилаца манастира у невољи, читао молитве за разне потребе, саветовао и неуморно и стрпљиво подносио немире, недоумице и сумње нас мирјана – људи из света. За то му вечна хвала и вјечнаја памјат, а нама остаје, по његовом упокојењу, да памтимо сваку његову реч и поуку, као да је остао међу нама, што духом свакако и јесте. И да ову светињу носимо у срцу, као још један од многих дарова свете лозе Немањића својој вољеној Србији.
 
Аутор Наташа Миљевић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80-%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%b1%d0%b8%d1%81%d0%b5%d1%80-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0/