МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА – 8 АПРИЛ

DAN ROMA8. април обележава се као Међународни дан Рома од 1990. године. Овај дан представља сећање на Први међународни конгрес Рома одржан 1971. године у Лондону. На овом конгресу присуствовали су представници Рома из: Чехословачке, Немачке, Велике Британије. Југославије, Финске, Француске, Норвешке, Мађарске, Ирске и Шпаније. На овом конгресу разговарало се о: социјалним питањима Рома, ромском језику, ромској култури, образовању и ратним злочинима почињеним над припадницима ромске популације у Другом светском рату. Усвојена је ромска застава, химна (песма: “Ђелем, ђелем“) као и име етничке заједнице и језика (“Ром“, “ромски језик“). До данас је одржано 7 Међународних конгреса Рома. Одржани конгреси имали су велику улогу у афирмацији Рома, борби за права Рома, очувању ромске кутуре и језика, добијању ратних репарација као и признавању Рома као националне мањине у већини држава у којима живе. Р

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bc%d0%b5%d1%92%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b0-8-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb/

1 comment

  • Zdravka Simic on 08/04/2016 at 07:56

  CEntar za razvoj romske zajednice Amaro drom iz Smederevske Palanke sa svojim clanovima i clanicama cestita Dan Roma 8.april.

  Svim Romima i Romkinjama cestitam danas Svetski dan Roma 8.aprila
  Posto imamo izradjen LAP za unapredjivanje polozaja Roma koji nije podrzan samo na papiru od ove godine ocekujemo budzetiranje za obrazovanje dece i omladinsku politiku . Unpredili smo polozaj Roma strategijama u nasoj opstini to je samo pocetak promena na bolje.
  Imamo u nasoj opstini oko 2 000 Roma , od toga u obrazovnim sistemu OS 198 ucenika zabrinjavajuca cifra jer je problem na globalu mali natalitet dece. Na studije imamo 7 /oro mladih i 4 mladih koji su zavrsili fakultete, rezultat od 2009 porast dece u obrazovanju visem i visokom .
  Od 1200 Roma/inja zaposleno u JKP od 7 do 10 , u drugim javnim preduzecima samo 4 Roma/inja, ne racunajuci da imamo 5 porodica koji su hranitelji , pitanje kako zive Romi koji su nezaposleni ? Kako unaprditi polozaj dece , mladih i zena ako nisu ekonosmki osnazeni , kako da se prekine diskriminacija pri zaposljavanju???

Komentari su onemogućeni.