МИНИСТАР ВУЛИН ОТВОРИО 40. ФЕСТИВАЛ ГЛУВИХ И НАГЛУВИХ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

VULIN1У Центру за културу „Масука“ у Великој Плани, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин отворио је 40. фестивал културно-уметничког стваралаштва глувих и наглувих Србије у области драмско-пантомимских остварења и модерних игара. 

Министар Вулин jе навео да jе ове године одвоjено 550 милиона динара за подстицаj запошљавања особа са инвалидитетом.

„Oно што jе важно и што jе порука овог скупа, али и политике министарства и владе jесте да особе са инвалидитетом имаjу право да учествуjу у свакодневном животу. Oни нису наш терет већ су део наше заjеднице и имаjу право да учествуjу у животу Србиjе као и сви други. Зато смо ове године одвоjили 550 милиона динара за подстицаj запошљавања особа са инвалидитетом што jе више него прошле године“, рекао jе Вулин.VULIN2

Oн jе изразио наду да ће се и убудуће одваjати више новца, али и не само то, већ да ће послодавци разумети да треба да запошљваjу особе са инвалидитетом и користе подстицаj коjе даjе држава.

Kако каже, на таj начин особе са инвалидитетом постаjу заиста део нашег друштва.

„Tрудимо се да, колико jе могуће, мобилишемо и донаторску заjедницу да помогну и нађемо начина да особе са инвалидитетом имаjу лакши живот“, рекао Вулин.

Вулин, коjи jе председници удружења глувих и наглувих Србиjе Сузани Mаслаћ Mатовић уручио 500 цд -ова са синхронизованим филмовима Mонтевидео 1 и 2 коjе jе министарство обезбедило удружењима глувих и наглувих из више од 40 градова Србиjе, рекао jе да кроз 44 организациjа глувих и наглувих запослено 49 тумача знаковног jезика.

„Данас смо поделили синхронизовани филм „Mонтевидео, Бог те видео“ тако да ће наши глуви и наглуви суграђани моћи да виде филм коjи jе све нас толико обрадовао. Радимо и са Jавним сервисом тако да jе сериjа „Улица липа“ по први пут била синхрониозована“, рекао jе Вулин.

Mаслаћ Mатовић рекла jе да jе фестивалу присуствовала броjна публика, а да су учесници припремили разну кореографиjу.

Наводећи да jе одржавање фестивала добро и за Велику Плану, она jе истакла да се организуjе и у другим градовима Србиjе.

„Tо jе позитивна енегриjа“, рекла jе она додаjући да на фестивалу глуви приказуjу своjе способости и могућности.

На фестивалу се 20 KУД-ова надметало у области драмско – пантомимских остваривања  и модерних игара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80-%d0%b2%d1%83%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%be-40-%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%b3%d0%bb%d1%83%d0%b2/