МЛАКА – ЗАБОРАВЉЕНО КУПАЛИШТЕ ПАЛАНЧАНА

uvs150724-001KAMERA ICONA Осим језера Кудреч и градског базена, Паланка има и две реке, Јасеницу и Кубршницу. Јасеница је половином прошлог века, у току код Паланке,  измештена у рукавац који се звао Млака, тако да је за овај део Јасенице остао популаран назив Млака. Како је на Млаци данас?. Некада је било препуно купача, трава се косила, шибље и растиње са обале је такође чишћено, пре свега због уређенести тока реке, док се то данас стихијски и повремено ради.

Низводно од новоизграђеног водичког моста, налази се први базен са водопадом популарно назван  „камен“. небрига је узела маха, тако да су врбе добрано прекриле воду и заклониле добар део купалишта. Међутим ентузијазам старих мештана уз помоћ млађих купача, углавном становника из „насеља“ и дела који гравитира према Млаци, је уродио плодом. Они су  за пар дана са секирама и тримером уредили део око водопада и покосили обалу како би могли да уживају у природи коју имамо.

Река Јасеница

По овој реци, цела област централне Шумадије је добила име. Извире на североисточној падини планине Рудник на надморској висини од 1132 метара. Најдужа је притока Велике Мораве у коју се улива 1,5 км североисточно од села Велико Орашје на надморској висини од 87 метара. Дужина тока је 84,7 км а слив јој захвата 1356 км² централне Шумадије. Са просечним протицањем од 4,7м³⁄сец, Јасеница је водом најбогатија река у Шумадији.

Преко недеље овде прође стотинак купача, углавном становници МЗ Стара чаршија, а викендом овај део Јасенице постане тесан за све оне који спас од летње жеге траже у овој нашој предивној реци.

Позив за купање је отворен за све љубитеље природе, а кратак текст вас очекује на врби у коме стоји:  “ КУПАЛИШТЕ „НА КАМЕНУ“ ПОШТОВАНИ ПОСЕТИОЦИ, МОЛИМО ВАС ДА СЕ ОВДЕ ОСЕЋАТЕ КАО КОД СВОЈЕ КУЋЕ, УЖИВАЈТЕ У КУПАЛИШТУ И ЧУВАЈТЕ ГА, РЕДОВНО ГА ОДРЖАВАЈТЕ ЧИСТИТЕ СМЕЋЕ И МОЛИМО ВАС ДА ИСТО НЕ ОСТАВЉАТЕ НА ОБАЛИ, СВЕ ОВО ЈЕ НАШЕ БОГАТСТВО, БОЉЕ НЕМАМО И НЕ ТРЕБА НАМ.“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%99%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%88%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b0/