МУП УПУТИО АПЕЛ ГРАЂАНИМА ЗА СЕЗОНУ КУПАЊА

KUDREC IZ AVIONAКомандант Ронилачке јединице Жандармерије Александар Кикош апеловао је данас на грађане да не иду на неуређена купалишта, да обрате пажњу на малишане док су у води и да пловна возила не користе у близини обале.

Указавши да се број утопљеника сваке године повећава и да је све више деце која на овај начин изгубе живот, Кикош је прецизирао да су рониоци Жандармерије 2015. године имали дупло више интервенција у односу на претходну.

„Према досадашњем искуству, сваке наредне године се повећава број утопљеника, а на жалост, све је више деце која изгубе живот на овакав начин. Само узимајући у обзир интервенције припадника Ронилачке јединице Жандармерије, тај број се у 2015. години дупло увећао у односу на 2014. годину, а тако је почела и 2016. година“, рекао је Кикош.

Он је апеловао на родитеље да више обрате пажњу на децу током купања, да пазе на њих непрекидно док су у води, да не иду на неуређена купалишта и да то не дозвољавају својој деци.

Кикош је позвао непливаче да, када се купају на местима где су уређена купалишта и где постоје спасиоци, пре уласка у воду им скрену пажњу да не знају да пливају, како би спасиоци о њима повели рачуна.

“Пре уласка у хладну воду, купачи треба да припреме своје тело квашењем, како би контакт са водом био што блажи, а тиме би се избегле и нежељене последице“, напоменуо је Кикош. Он је и додао да не би требало скакати у воду, посебно на местима где се не види дно и да се не удаљавају од обале на местима где се користе чамци и скутери.

„Особе које користе пловна возила током вожње треба стално да користе појасеве, као и да не возе у близини обале, јер би на тај начин могли да повреде купаче“, нагласио је Александар Кикош.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bc%d1%83%d0%bf-%d1%83%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b8%d0%be-%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d0%bb-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%92%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b7%d0%be%d0%bd%d1%83-%d0%ba%d1%83/