НАВРШИЛО СЕ ОСАМ ГОДИНА ОД МАЈСКЕ ПОПЛАВЕ У ПАЛАНЦИ

POLAVA

Прошло је осам година од великих мајских поплава на територији Србије и на подручју општине Смедеревска Паланка.  Ово је било да за 15 година по други пут наш град захвати оваква пошаст.

Тог 15. маја 2014 године река Јасеница је у јутарњим часовима прелила преко бедема у делу код Мраморца и Церовца и током дана ниво је растао великом брзином да би око 22 сата Карађорђево насеље било под водом. Осим кућа полављен је и водовод као и трафо станица тако да је Паланка остала без струје и воде. Евакуација је трајала током читавог дана и ноћи а велику улогу су одиграли волонтери. Прихватни центри су били организовани по школама и салама, срећом није било људских жртава.

Биланс поплаве је био такав да је око 900 кућа остало у води као и бројни привредни објекти. Треба истаћи да је Штаб за ванредне ситуације  у тим данима одлично функционисао и да су сви дали свој максимум у овом периоду. Тако су нпр. поучени искуством из полаве 1999 године у ЈКП Водовод благовремено демонтирали моторе са водоводних пумпи и склонили их на суво пре доласка воде, чиме су добили на времену да када се вода повуче брже оспособе водоводну мрежу. У акцији помоћи су поред Црвеног крста и Штаба за ванредну ситуацију велоки допринос дали и волонтери. 

Након полаве 560 домаћинстава је добило новчану помоћ Владе Србије и локалне самоуправе, док остали нису могли да остваре право на помоћ због нерешених имовинско-правних односа. Велика помоћ стизала је из земље и иностранства, а посебну улога имала и Канцеларија Европске уније, на челу са Мајклом Давенпортом, која је обновила пет потпуно разрушених стамбених објеката.

Поплаве, незабележене у стогодишњој историји, начиниле су штету која се мери милионима евра. И након две године последице су присутне – а код многих ништа није исто као пре. У седишту Моравичког округа, где је неколико стотина кућа било под водом, превентива се чека као лек.

Да би се избегао мајски сценарио, мере заштите од поплава морају да буду боље, насипи подигнути и ојачани. Највећи непријатељ, поред непредвидивог времена, јесу неочишћени одводни канали.

Зато надлежни упућују не позив већ вапај – траже бољу комуналну организацију, већу одговорност грађана и казне за несавесне.

Две године касније, корито река, пре свега Јасенице, није заштићено и током раног пролећа 2015. године, ситуација је била критична, уз ванредну ситуацију, али се, на срећу, није поновио најгори сценарио. Очекује се, према најавама, релаизација пројекта заштите река у Паланци, средствима Европске уније.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d1%80%d1%88%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b5-%d0%be%d0%b4-%d0%bc%d0%b0%d1%98%d1%81%d0%ba%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%bb%d0%b0/