НАГЛО МРШАВЉЕЊЕ МОЖЕ ДА УНИШТИ ВАШ МЕТАБОЛИЗАМ

DIJETAУ последње време широм света све су популарнији ријалити програми у којима, појединци, уз стручан надзор лекара и тренера желе да смршају, правдајући се како то нису сами у стању да ураде.

Међутим, у овим програмима углавном учествују превише гојазне особе, које на овај начин за веома кратко време драстично изгубе на килажи захваљујући посебној исхрани, али и напорним вежбањем. Ипак, шта се са њима дешава након што се овај програм заврши и када се врате у своје домове, својој свакодневици?

Недавна студија објављена у часопису „Гојазност“ покушава да пронађе одговор на управо ово питање – шта се дешава када се гојазна особа, која је за кратак временски период много смршала уз помоћ стручњака, врати у реалност? У ову сврху посматране су животне навике и резултати 14 гојазних особа које су прошле кроз овај „брзински“ режим мршављења

.Људско тело одлично може да одржава равнотежу метаболизма (и одржава вас у животу), чак и у несвакидашњим условима, као што је превелика гојазност. Међутим, наглим смањивањем броја калорија, као и губитком тежине, људски организам постаје „збуњен“ и тешко се носи са насталим променама. У ствари, људско тело почиње да жуди за неопходном енергијом која му је ускраћена у виду гладовања. Дакле, шта нагли губитак тежине ради људском метаболизму?

У овој студији установљено је да су се након шест година од учешћа у ријалитију и мршављења, 13 од 14 посматраних случајева доста угојили, неки су достигли исти број килограма као што су имали пре учешћа у овом програму, а поједини су постали чак и тежи. До наглог гојења, и добијања килограма које су учесници овог програма дошло је управо због чињенице да је тело покушало да надокнади енергију која је недостајала, јер њихов метаболизам није успоставио равнотежу.

Код ових особа је заправо потрошња калорија смањена, и метаболизам је знатно успорен, те им је за одржавање жељене килаже потребна већа физичка активност и дијета, него што је то био случај када су се пријавили за учешће у овом шоу. Ова констатација показала је да овакав начин мршављења никако није трајно решење, те да је веома тешко одржавати такав начин живота како би се килограми држали под контролом.

Заправо, након тако наглог мршављења великог броја килограма, потребно је смањити унос калорија на дневном нивоу за читавих 500 калорија, па и више, што никако није мало, како би се избегло добијање на тежини. „То показује да учесници морају након изласка из програма мршављење потпуно променити свој начин живота у борби против гомилања килограма“, рекао је јадан од стручњака ове студије.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d0%bb%d0%be-%d0%bc%d1%80%d1%88%d0%b0%d0%b2%d1%99%d0%b5%d1%9a%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%83%d0%bd%d0%b8%d1%88%d1%82%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d1%88-%d0%bc%d0%b5%d1%82/