НАРОДНА ВЕРОВАЊА ЗА ВИДОВДАН

VIDOVCICAПостоје разна веровања за Видовдан, али ова ће сигурно занимати скоро сваку девојку. Један од највећих српских празника – Видовдан, обележава се сутра а за њега постоји једно занимљиво веровање. Наиме, верује се да видова трава, која се од давнина сматрала биљком за гатање, може нешто да вам открије ову ноћ.

Удате жене би требале ову траву уочи Видовдана да ставе под јастук и шта сањају те ноћи, то ће им се и десити. Међутим, за девојке важи друго веровање. Оне би требале видову траву, парче хлеба и мало соли да ставе под јастук.

Пре него што легну, треба да изговоре:

“Виде, Виде! Тако ти соли и хлеба, земље и неба, кажи ми ко ће ми бити суђен. Нека ми изађе на сан.”

Постоји још једно веровање, а то је да ће вам видова трава помоћи да кроз врло кратко време упознате будућег мужа. Пошто на светог Вида расту две врсте травчица, видовчица – јакоцрвеног и малог цвета и модра вида, сличног цвета. Треба да их пронађете обе, уберете и ставите под јастук.

Пре спавања, изговорите: “Свети Виде невиђени, дођи драги суђени, дођи ноћас у мој сан, дођи на мој први састанак”. Те девојке, како се верује, ће већ у наредних неколико дана упознати будућег мужа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b0%d0%bd/