НАЈБОЉИ ЂАЦИ У ЕЛИТНИМ ШКОЛАМА

PAL GIMNAZIJAТрадиционално, гимназије су у Србији популарне јер пружају широко солидно знање, које ће онима који их упишу, и друштвењацима и природњацима, бити потребно  као добар темељ за касније студије. Такође, за оне који су неодлучни у избору свог животног позива, гимназије “одлажу” одлуку. Тек и ове године поготово у већим градовима, већ у првом уписном кругу попуњене су све квоте за будуће гимназијалце, док је у мањим местима, после првог круга још било слободних места.

На основу података објављених на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и  сваке године Форум београдских гимназија дао је своју анлизу уписа у гимназије у Србији. Ти подаци говоре да је просечан број бодова на тесту који су осмаци полагали био нижи него прошле године, али да је утицај тих бодова на укупан број бодова за упис ове године 30, док је прошле године био 40 посто. Тако су се та два параметра међусобно углавном поништила, кажу у Форуму беорадских гиманзија, где су анализирали податке за целу Србију.

Такође, констатовано је да су претходне и ранијих година гимназије с високим доњим прагом уписа бележиле благи пад, док су гимназије са нижим доњим прагом забележиле раст потребних бодова, што је условљено и прагом знања од 50 бодова као минимумом за упис у гимназију.
Према овогодишњим резултатима уписа, односно највећим доњим уписним прагом, најбоље су ђаке уписали гимназије “Бора Станковић” у Нишу, “Јован Јовановић Змај” у Новом Саду и Трећа београдска гимназија. Према подацима највећи доњи уписни праг на друштвено-језичком смеру имају гимназије „Јован Јовановић Змај“ Нови Сад (94,5 бодова), „Бора Станковић“ Ниш, (93,5), и Трећа београдска гиманазија (93,44 бода).

Највећи доњи уписни праг на природно-математичком смеру имају Трећа београдска гимназија (96,5), „Бора Станковић“ Ниш (96), и „Јован Јовановић Змај“ Нови Сад (95,75 бодова).Највећи доњи уписни праг на општем смеру имају гимназије „Јован Јовановић Змај“ Нови Сад (94,72), Гимназија Нови Пазар (93,25) и Десета гимназија „Михајло Пупин“ Београд (92,65 бодова).

Међу гимназијама у Србији за које је било потребно најмање бодова налазе се Гимназија Косовска Каменица (делује ван седишта, Велико Ропотово) – 53 бода, за друштвено – језички смер, колико је, на истом смеру, било потребно и за упис у Паланачку гимназију Смедeревска Паланка и Гимназију Смедерево.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0%d1%98%d0%b1%d0%be%d1%99%d0%b8-%d1%92%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d1%83-%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%bc-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0/