НА ДАНАШЊИ ДАН ПОТПИСАНА ЈЕ КРФСКА ДЕКЛАРАЦИЈА

 krfНа данашњи дан 1917. године на Крфу је потписан акт о стварању заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца. У условима када се већ осећала превага Антанте над Централним силама и знајући за позитиван одјек Нишке декларације из децембра 1914. године међу југословенски оријентисаним емигрантима из Аусторугарске, а да би обезбедила међународну подршку, српска влада са Пашићем на челу дала је иницијативу за одржавање заједничке конференције с представницима Југословенског одбора. Након неколико недеља преговора, 20. јула документ су потписали Никола Пашић као представник Србије и Анте Трумбић као председник Југословенског одбора. Мада је Пашић касније гледао на декларацију као на пропагандни чин, њоме је истакнуто становиште да су „Срби, Хрвати и Словенци један народ, те да се идеја о његовом националном јединству никада није гасила“. Прихваћено је да будућа држава буде уставна, демократска и парламентарна монархија на челу са династијом Карађорђевића, да се равноправно користе ћирилица и латиница, да се поштују вероисповести, да се изједначи календар, да сви грађани буду једнаки, да буде опште бирачко право и да држава просторно треба да обухвата „сву ону територију, на којoj живи наш троимени народ у компактној и непрекидној маси, и она се без повреде животних интереса целине не би смела крњити“. Питање Црне Горе и Македоније није разматрано, јер је српска влада, уз сагласност Југословенског одбора, то сматрала својим унутрашњим питањем, а одредбе декларације прихватио је и Црногорски одбор за народно уједињење. Још је, међутим, био дуг и трновит пут до стварања те заједничке државе.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1785. године рођен је Јосиф Рајачић, митрополит и патријарх Српске православне цркве;
1932. године рођен је историчар и академик Василије Крестић;
1943 .године рођен је глумац Драган Николић;
2012. године преминуо је електроинжењер Душан Косовац, један од пројектаната ТИМ рачунара, развијених у Институту Михајло Пупин у Београду осамдесетих година прошлог века и коришћених широм бивше Југославије од школских до војних установа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%88%d1%9a%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%98%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d1%84%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%ba/