НА ДАНАШЊИ ДАН РОЂЕН ЈЕ ДАНИЛО БАТА СТОЈКОВИЋ

danilo bata stojkovic

Данило Бата Стојковић

На данашњи дан 1934. године у Београду је рођен Данило Бата Стојковић (Danilo Bata Stojković), један од најзначајнијих српских глумаца. Дипломирао је на Факултету драмских уметности код Јосипа Кулунџића, а примио га је Томислав Танхофер. Позоришну каријеру почео је у Југословенском драмском позоришту 1959. године, три године касније постао је стални члан Атељеа 212, а нарочито је остао упамћен по улогама у Звездара театру, где је и одиграо своју последњу представу. Филмом Издајник из 1964. године започео је филмску каријеру, да би потом уследио низ незаборавних улога, као што су оне у филмовима Чувар плаже у зимском периоду, Ко то тамо пева, Посебан третман,Маратонци трче почасни круг, Идемо даље, Како сам систематски уништен од идиота, Варљиво лето ’68 иБалкански шпијун или серијама Дипломци и Грлом у јагоде. Добитник је мноштва награда међу којима су: Октобарска награда Београда, Стеријина награда, Златна арена у Пули 1984. године за улогу у филму Балкански шпијун, Сребрна арена 1969, награда на Фестивалу глумачких остварења у Нишу, Статуета Јоаким Вујић, награда на позоришном фестивалу у Квебеку, Награда Павле Вуисић 1998. године, као и Добричин прстен за животно дело. На Међународни дан позоришта, 27. марта 2002. године требало је да прими Златног ћурана, награду Дана комедије у Јагодини, али му је она, нажалост, додељена постхумно. Иако тешко болестан и после многобројних операција, Бата је настављао да глуми. Тако је 13. фебруара 2002. године одиграо свог последњег Професионалца у Звездара театру. Једва је издржао, мада он није желео да се било шта од његових проблема примети на сцени, и два дана касније поново је примљен у болницу. Преминуо је месец дана касније и кремиран је на Новом гробљу у Београду. У месту које је радо посећивао и много волео, у Врњачкој Бањи, летња позорница на којој се одржава Фестивал филмског сценарија, од 2010. године носи његово име. Ту је откривена спомен плоча великом глумцу, а од исте године одржавају се и „Дани Бате Стојковића“, који почињу на овај дан, дан његовог рођења.

1456. године од куге је умро Јанош Хуњади, код нас познатији као Сибињанин Јанко, ердељски војвода и капетан Београда;

1870. године  основана је Друга београдска гимназија. Указ о оснивању донело је намесништво тада малолетног краља Милана (до 1882. кнез) – првобитно под називом Палилулска полугимназија. Зграда гимназије током већег дела њеног постојања налазила се на месту данашње нове зграде „Политике“. Срушена је због градње ове вишеспратнице 1960. Све време је била једна од елитних школа у Србији, а то је и данас установа која наставља њену традицију – Филолошка гимназија на Зеленом венцу. Данас је она – школа од посебног националног значаја – заједно с Математичком гимназијом и Карловачком гимназијом.

1935. године рођен је сликар и академик Владимир Величковић;

2008 – Умро је Властимир Гаврик, један од најпознатијих српских сценографа. Потписао је укупно 84 сценографије играних филмова (56 домаћих и 28 иностраних) и велики број радова телевизијске продукције. Најпознатији је по бројним ТВ серијама које је радио за РТС – „Срећни људи“, „Породично благо“, „Заборављени“. Био је дугогодишњи председник Академије филмске уметности. За сценографију британско-америчког филма „Николај и Александра“ о страдању руске царске породице, учествовао је у деоби Оскара који је 1972. године додељен групи сценографа на челу с Џоном Боксом.

2014. године умро је легендарни фудбалски голман и репрезентативац Југославије Владимир Беара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%88%d1%9a%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%80%d0%be%d1%92%d0%b5%d0%bd-%d1%98%d0%b5-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bb%d0%be-%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be/