НЕДОПУСТИВО ОДБИЈАЊЕ ВАКЦИНИСАЊА

 vakcinacijaРодитељи не би смели да одбиjаjу вакцинациjу деце, не само због тога што је то законска обавеза, већ зато што jе вакцинациjа неопхода у очувању здравља од броjних заразних болести, оценили су стручњаци на трибини посвећеноj тоj теми и истакли да су неутемељене информациjе о све чешћим негативним последицама вакцинациjе.

Инфектолог Драган Делић навео jе да jедан од проблема због коjих се у jавности поjавио негативан став према вакцинама, лежи у томе што „о стручним стварима расправљаjу лаици, коjи су наjгласниjи док струка ћути“, што jе како jе додао неприхватљиво.

„Вакцинациjа jе наука… Хаjде да покренемо дебату о томе да ли да тенковску бригаду сместимо у Kрагуjевцу или у Заjечару… веома jе опасно кад о стручним, научним стварима струка ћути, а говоре лаици“, истакао jе Делић на синоћноj трибини „Значаj вакцинациjе за здравствену заштиту у Србиjи“.

Према његовим речима, погрешно jе уверење да су инфективне болести безопасне, због чега неки одустаjу од вакцинациjе, jер се оне могу jавити и у озбиљним облицима и понекад изазвати смртни исход.

Oн jе одбиjање вакцинациjе назвао неодговорним, наводећи да је у време епидемиjе грипа A Х1Н1  умрла 161 особа, од њих 10 трудница, коjе би данас биле живе. Не смемо се понашати неодговорно, морамо бити одговорни и према себи и према другима“, додао jе Делић.
Oн jе додао и да jе недопустиво да родитељи од педиjатара траже потписе коjима би гарантовали да деца после вакцинациjе неће имати контраиндикациjе, што jе немогуће „jер би то могло да се тражи за било коjи лек“.
Eпидемиолог Горанка Лончаревић подсетила jе да jе у Србиjи вакцинациjа обавезна по Закону о заштити становништва од заразних болести, као и да постоjи Правилник о имунизациjи у ком су наведене заразне болести за коjе jе потребна имунизациjа.
Србиjа, како jе рекла, има дугу традициjу вакцинациjе и данас jе циљ одржати висок ниво вакцинациjе у земљи.
„Eдукациjа jавности, спровођење кампања о имунизациjи, унапређење надзора, увођење електронског имунизационог регистра, укључиваj епримарног здравственог сектора у проблем и његова подршка све то jе неопходно да би се одржао висок ниво вакцинациjе“, рекла jе Лончаревић.
Говорећи о контраиндикациjама, педиjатар Срђан Пашић рекао jе да оне свакако постоjе, али да се ретко догађаjу, те да jе одустаjање родитеља од вакцинациjе деце погрешно, jер jе у jавности створена погрешна слика да су нежељена деjства честа.

Председник Удружења педиjатара Србиjе Радован Богдановић истакао jе да вакцинациjа представља право на здравље, коjе jе сваком детету гарантовано Kонвенциjом УН о правима детета и додао да она припада примарноj здравственоj заштити те jе у том смилслу и економски наjисплативиjа и наjдрагоцениjа за здравље детета.

И педиjатри из неколико престоничких домова здравља пренели су искуства коjа су имали са родитељима у последње време, наводећи да све чешће родитељи одбиjаjу вакцину тврдећи да jе боље да деца сама развиjу отпорност и тако избегну ризик од нежељених деjстава вакцина.

Сагласили су се и у оцени да jе наjважниjа едукациjа родитеља, коjи често „не познаjу основне принципе вакцинациjе и вакцина, као и њихових корисних ефеката, уз потенцирање често измишљених нуспоjава, додаjући да су родитељи често у заблуди да jе већина болести искорењена, па децу не треба ни вакцинисати.

ИЗВОР ТАНЈУГ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%bf%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%be-%d0%be%d0%b4%d0%b1%d0%b8%d1%98%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%9a%d0%b0/