„НЕКА ЗДРАВА ИСХРАНА ПОСТАНЕ ПРАВО А НЕ ПРИВИЛЕГИЈА“ СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА 14. НОВЕМБАР

DIJABETESСветски дана борбе против дијабетеса обележава се данас, 14. новембра, у тренутку када у свету 366 милиона људи болује од те болести, а у Србији око 600 000 и када број оболелих убрзано расте. Светски дан борбе против дијабетеса биће обележен данас у више од 160 земаља чланица Уједињених нација, а под окриљем Међународне федерације за дијабетес.

Према проценама Међународне федерације за дијабетес 366 милиона људи у свету има дијабетес, број оболелих у свету убрзано расте и очекује се да ће се за 20 година број оболелих повећати на више од 552 милиона.

Према проценама стручњака, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама у развоју.

На основу података ИДФ-а и Института за јавно здравље Србије „Батут” – Регистра за дијабетес, процењује се да у Србији приближно 600.000 особа, односно 8,2 одсто становника има дијабетес.

Тип 2 дијабетеса, који чини преко 90 одсто оболелих од шећерне болести, сваке године се у нашој земљи дијагностикује у просеку код 16.000 особа. Нешто чешће се открива код особа женског пола, најчешће после 40. године живота.

Тип 2 дијабетеса више није толико редак ни код млађих особа, гојазне деце и адолесцената, а због благе симптоматологије често годинама протиче неопажено.

То значи да велики број особа са дијабетесом не зна да је оболео, па на сваког оболелог долази по једна особа која не зна да има дијабетес.

Открива се случајно, када су већ присутне компликације као што су болести срца и крвних судова, болести ока, бубрега и нервног система.

Ове компликације значајно утичу на квалитет живота оболелих и главни су узрок привремене или трајне онеспособљености и превремене смрти.

Према подацима Регистра за дијабетес у Србији, већ у тренутку откривања типа 2 дијабетеса код приближно трећине болесника присутна је једна или више касних компликација, међу којима су ангина пекторис, инфаркт миокарда, мождани удар, дијабетесно стопало, ретинопатија, неуропатија или нефропатија.

Због великог броја оболелих од дијабетеса у свету и високе учесталости озбиљних компликација које прате ову болест, дијабетес је један од водећих јавно-здравствених проблема.

Ипак, охрабрује чињеница да се применом превентивних интервенција, добром контролом болести и унапређењем квалитета здравствене заштите, оболевање и умирање од дијабетеса може смањити.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b5%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be-%d0%b0-%d0%bd%d0%b5/