„НЕ ЛОМИТЕ МИ БАГРЕЊЕ“ – ХРАСТ У САВИНЦУ ЋЕ ИПАК БИТИ ПОСЕЧЕН

 hrast-zapis-savinac PALANKA DANASПре две године, глумац Бранислав Трифуновић казао је, а те речи сам поделио и подржао, да ако ХРАСТ у Србији оснује странку – одмах ће се у њу учланити.

Радило се, да се подсетимо, о древном дрвету које се налази на траси ауто-пута код Горњег Милановца који је у изградњи, и које због тога треба да буде посечено. Данима је трајала полемика у јавности између мештана села у којем је храст вековима неми сведок историје – и модерних грађана на челу са премијером А. В. У свом новом стилу, премијер Србије је тада изјавио да је “храст парадигма свега у Србији – да ли ћете нешто да радите или не“, апелујући још тада на нашу промену свести.

О чему се ту, заправо, ради? Наизглед, дилема је једноставна – чак ни не треба да је буде. Градимо нов, модеран ауто-пут, који повезује све грађане Србије & региона, и ако му се неко дрво нађе на путу – једноставно га треба уклонити. Не би ваљда због једног старог храста мењали трасу важног друма?!

Показало се, ипак, да стари храст није обично дрво. Стар је више од 600 година, што значи да је засађен… негде око.. Косова?! Ок, потписали смо Бриселски споразум, није било много буке око њега ни у јавности – дакле заборавили смо Косово, храст не можемо да повежемо са њим, и да можемо, не би то било од неког значаја, Срби слабо капирају симболику и те ирационалне ствари – и по тој мери можемо да га сечемо. Ионако је стар (замислите, 600 година) па и њему је сигурно за то време дојадило да векује међу Србима, док га квасе кише и шибају ветрови: да гледа караване завојевача како харају и пале и Милановац и Србију толико пута, да под свој хлад прима и карађорђевићевце и обреновићевце и четнике и партизане, и следбенике свих њих кроз векове… и све оне подељене, посвађане и искварене Србе, да слуша о свим издајама, преварама, продајама… Када би којим чудом проговорио, много би имао да каже о ономе што нисмо, а што данас јесмо. Можда би чак и хумано било да му, овако старом, прекратимо муке тестером?! Ни он не би требало да пружа жилав отпор, мада јест’ висок преко 40 метара.

Промаче нам детаљ да је то дрво заправо запис, односно да га становници тог краја, по народном, древном веровању – сматрају светим. Око записа се по селима Србије вековима сакупљају људи, ту се моле Богу за родну годину, за напредак домаћинства, своје потомство и сваку другу благодат, ту декламују здравице, разговарају о прошлости и мисле о будућности, одатле иду у литије које свако село празнује. На сваком том древном стаблу, које се посебно поштује, урезан је и крст. Тако је и са овим нашим храстом. Да ли и та чињеница значи некоме у данашњој секуларној држави Србији, која у делиријуму вришти на свако изношење става цркве и напречац псује камилавку и поповску браду?

Институт за шумарство је изнео процену да се у овом случају ради о ретком примерку тако очуваног дрвета не само у Србији, већ и у свету, и да га као таквог треба сачувати. Али, чекајте… да ли неко међу нама данас чује и прима препоруке експерата из било које области? Је л’ вам познато име неког стручњака из Института за шумарство? Дукат дајем да свако од нас зна пре да наброји имена пет учесника/ца Парова, неголи имена експерата из ове области! Ма које области, набројте ми имена пет живих академика у Србији за које знате!

И тако… храст ће, по најавама, ускоро да буде посечен. То у долини плача каква је Србија, где се из дана у дан пуне ступци црних хроника о томе како је отац силовао ћерку, а син убио мајку, и где наши пријатељи тихо, али све чешће изговарају “збогом“, више и није вест.
А лепо нам је Џејмс Камерон у Аватару приказао како се брани предачко дрво звано Ејв и шта може да нам се деси ако га посечемо… и раскоренимо. Тај храст, то су вековне вредности моје и твоје. Ја не бих волео да га, из било ког разлога, посеку они данас тако бројни хладнокрвни, који ни не знају шта значи Србија.

Немања Девић – историчар

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%b5-%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b8-%d0%b1%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%9a%d0%b5-%d1%85%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82-%d1%83-%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d1%86%d1%83-%d1%9b/