НОВЕ ИДЕЈЕ У ПРОСВЕТИ – РАД САМО У ЈЕДНОЈ СМЕНИ

DJACI1Увођење једносменског рада у школама предвиђено је стратегијом развоја образовања до 2020. и за то нема законских препрека. 

Овакав систем рада се већ и организује у одређеном броју школа, а оне које имају рад у две смене мораће у наредне четири године да се прилагоде.

– Ако школа има одговарајуће услове, може да реализује и сада рад у једној смени – објаснили су у Министарству просвете.

Овакав начин рада би ученицима омогућио да своје дневне школске обавезе завршавају док су у школи.

– Једносменски рад и добри услови у школи стварају услове за групни рад, вршњачку едукацију. Тренутно нема сметњи за остваривање образовно-васпитног процеса у једној смени, али још увек постоје школе у којима због недостатка просторних капацитета то није могуће – рекли су у Министарству и поручили да ће се на решавању тог проблема радити у наредном периоду.

Из Удружења наставника средњих стручних школа поручују да је то добар предлог.

– За ђаке би то било добро јер ће имати простор за додатну наставу и могућност да се активирају у многим секцијама – каже Милорад Антић из овог удружења. Међутим, додаје да је питање како ће то заживети у великим градовима јер због броја ђака школе морају да раде у две смене.

ПСИХОЛОГ: ТО БИ БИЛО ОДЛИЧНО

– Устајање ујутру у исто време, одлазак у школу, све то доприноси правилном формирању радних навика. Мислим да је то много боље него да једне недеље деца иду пре подне, а друге по подне. Овако ће више времена имати и за спорт и за дружење – каже за “Блиц” Бранка Тишма, психолог у ОШ “Лазар Саватић”.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%98%d0%b5-%d1%83-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d1%83-%d1%98%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be/