НОВИ ЗАКОН О МАЛОЛЕТНИМ ДЕЛИКВЕНТИМА

DECA SE TUKUМалолетни починиоци кривичних дела у Србији ускоро неће моћи да рачунају да ће им, због година, казна бити блажа. Најкасније почетком следеће године ступиће на снагу измењен закон о малолетним починиоцима кривичних дела којим ће се поједноставити суђења младима, а и казне ће им бити пооштрене.

Разлог је једноставан – сваки месец у последњих пола године обележило је бар једно тешко кривично дело које је починио тинејџер. У децембру је малолетник у Земуну избо брата ножем у леђа. Месец касније, 17-годишњак у Вршцу ножем је убио 16-годишњака а његовог друга ранио у стомак. У фебруару је у Сурдулици ухапшен малолетник због сумње да је, такође ножем, убио 60-годишњег пољопривредника да би му украо кола!

Истог месеца полиција у Београду ухапсила је још једног 16-годишњака због сумње да је на Врачару пиштољем убио Николу Бабића (26). Прошлог месеца је седамнаестогодишњак ножем избо властитог оца у Гаџином Хану.

Ово је само део серије у низу. Осим убистава и покушаја убистава, малолетници су починили и мноштво крађа и пљачки, учествовали су у сукобима навијача, малтретирали вршњаке, а начини за испољавање агресије делују све морбидније.

ТАКО су у марту ове године четворица осмака из Новог Сада премлатила ученика шестог разреда, гњечила му прсте и терала га да пије урин! У Лесковцу су, у истом месецу, осмаци малтретирали двојицу 12-годишњака, мазали их псећим изметом, затварали у школски тоалет и скидали, терали да клече у блату… Месец раније, дечак је разбио главу 13-годишњој девојчици у Ариљу, у Основној школи „Стеван Чоловић“.

На самом крају прошле године један 13-годишњак тешко је повређен када су га напала двојица тинејџера, шутирајући га по лицу и скачући му по глави. У новембру је 17-годишњак из Титела проговорио о вршњачком насиљу које трпи годинама, о гурању низ степениште, сипању детерџента у очи и претњама на националној и верској основи. Прошлог септембра средњошколац из Врања завршио је у Ургентном центру јер га је напало 12 вршњака пошто је феминизиран. У Крушевцу су, отприлике у исто време, ученице првог разреда средње школе брутално шутирале другарицу, то снимале и снимак окачиле на „Јутјуб“.

На све ово треба додати и трговце дрогом, који последњих година увлаче малолетнике у дилерске кругове, јер се против њих воде блажи поступци.

Због све чешћег учешћа млађих од 18 година у разним кривичним делима, а посебно због бруталних убистава за која је готово немогуће поверовати да их чине децa, у многим земљама води се оштра полемика о спуштању границе кривичне одговорности. У већини европских земаља она је 14 година. Ипак, у Мађарској је спуштена на 13, а и у Чешкој је у припреми спуштање са 15 на 13.

ШТА је са Србијом? Измењен Закон о малолетним починиоцима кривичних дела прошао је јавну расправу крајем јануара. Избори су омели његово усвајање, па се сад чека, како каже један од аутора проф. Милан Шкулић, да министарства, по формирању нове владе, дају о њему мишљење. Тада ће нацрт прерасти у предлог и биће упућен новом кабинету, па посланицима. Реално је очекивати да ће његова примена почети тек на јесен или можда од 1. јануара.

Нацрт не предвиђа спуштање границе за кривичну одговорност малолетника, али предвиђа дуже казне. Они ће и даље до четрнаесте године бити кривично неодговорни, и у случају да нешто почине, с њима ће васпитно радити школа и социјална установа. Ако је дело теже, биће им, као и досад, изречен строжи надзор родитеља или центра за социјални рад.

ошто је основно образовање обавезно, малолетног делинквента нико не може да испише из школе, а једина казна му је укор и јединица из владања.

Од 14. године малолетници могу бити смештени у Васпитно-поправни дом у Крушевцу. Минимална казна ће убудуће бити годину дана уместо шест месеци, као што је било до сада, а максимална пет година (уместо четири). Старији малолетници који су извршили тешко кривично дело казну до десет година служиће у малолетничком затвору у Ваљеву.

НОВИМ прописима поједностављује се и скраћује судски поступак, а судија ће у старту одредити колика је највиша могућа казна. Она може бити смањена само уколико се малолетник добро влада. До сада је казна била клизна и зависила је искључиво од процене васпитача. То је, каже Шкулић, деловало дестимулишуће на осуђене.

Малолетни делинквенти убудуће више неће ићи у установе за васпитање и образовање попут „Васе Стајића“, већ само у васпитно-поправне домове и малолетничке затворе. Судски поступак биће ефикаснији и бржи, а за већину почињених дела пресуду ће доносити судија појединац. Ако суд изриче као меру дом или затвор, поступак је двостепен. Због досадашње обавезне двостепености, поступак је понекад трајао толико дуго да су малолетници стизали у завод кад већ наврше 18 година.

– Нисмо се одлучили за спуштање доње границе за малолетне починиоце кривичних дела јер сматрамо да је то популистичка мера која ништа суштински не мења – објашњава проф. Шкулић. – Млађи од 14 година би ионако подлегали мерама које су у домену социјалне заштите, као и до сада, па зашто их беспотребно увлачити у кривични поступак?!

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd-%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%bc-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%b0/