ОБЕЛЕЖЕН ЕВРОПСКИ ДАН ДОНАЦИЈЕ ОРГАНА НА ТРГУ КОД ФОНТАНЕ (ВИДЕО)

uvs161015-005Поводом Европског дана донорства и трансплантације органа који се обележава 15. октобра, на тргу код фонтане Међуопштинско удружење бубрежних инвалида и болесника КИДНИ по шести пут је организовало обележавање овог дана. 

Паланчани су имали прилику да потпишу донорске картице, измере притисак, шећер у крви и добију информације о донорству органа. У акцију су поред ОБ „Стефан Високи“ и Беолаб лаборатирије од ове године укључио и паланачки Дом здравља.

Код нас је последњих 30 година урађено око 1200 трансплантација. Потребе су многоструко веће. На трансплантацију бубрега у Србији чека око 3500 пацијената, на трансплантацију срца 30, а јетре око 200 пацијената.

Донирање органа је знак хуманости особе,која жели да после своје смрти донира органе, како би пацијенти којима живот зависи од трансплантације, продужили живот и учинили га квалитетнијим.

Старосна граница за донирање органа практично не постоји. Готово свака особа која жели да буде донор,може донирати барем ткива. Постоји неколико болести које искључују могућност донорства, али пре него што се уради донација, сви донори се тестирају на широк спектар болести који би могли угрозити примаоца органа или ткива.

Србија има изузетно обучене медицинске екипе које познају сложени процес трансплантације органа,али још увек нема довољан број донора у односу на потребе. Велики помак у томе даје национална кампања Министарства здравља “Продужи живот”. Ова кампања је одраз напора државе,медицинске струке и читаве друштвене заједнице, како би се проблеми превазишли и пацијентима се продужио живот.

“Не смете изгубити веру у хуманост.Хуманост је океан, уколико се неколико капи океана упрља цели океан не постаје прљав. Човек постаје великан сходно степену на којем ради за добробит других људи.”-Махатма Ганди

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b5%d0%bd-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd/