„ОВО ЈЕ СРБИЈА“ ПРИЛОГ РТС О ПАЛАНАЧКОМ ВОДОВОДУ

VODOVOD CISTERNAНакон чланка у Блицу сада је и РТС у емисији Ово је Србија емитовао прилог о нашим проблемима са водоснабдевањем.

„Снабдевање пијаћом водом годинама је проблем за становнике Смедеревске Паланке. Иако је ситуација донекле санирана, грађани и даље трпе рестрикције.

Смедеревска Паланка дуги низ година има проблем са снабдевањем пијаћом водом. Пре две године велике поплаве погодиле су и Паланку и том приликом сви бунари нашли су се под водом река Јасенице и Кубрушнице. 

Ситуација је донекле санирана али и даље због много разлога град на Јасеници трпи рестрикције. Поред ових и проблеми са неплаћеномструјом оставили су у мраку Народни музеј, Историјски архив и Туристичку организацију.

Водоводна мрежа у Смедеревској Паланци дуга је скоро 130 километара и већином је од азбеста, а грађена је пре много деценија. Паланка има велики број термоминералних извора, али ону из водовода грађани могу да користе и имају је само ноћу.

Становници Паланке љути су због ове ситуације и кажу да воде нема баш онда када је најнеопходнија. Уместо 140 литара у секунди колико би требало да се неометано град снабдева водом фабрика је у стању да припреми само 90.

Миодраг Михајловић в.д. директора Водовода каже да им четири бунара нису у функцији па су рестрикције због тога неопходне.

У Паланачки водовод годинама није улагано. Фабрика за прераду воде више је руина него место са ког грађани треба да се снабдевају водом. Због лоше мреже од произведених десет литра из фабрике воде до потрошача стигне свега 4,4 литра тако да су губитци већи од 50 посто.

И предходни руководиоци покушавали су да Паланку спасу сувих чесми.

Добрица Јусић бивши директор Водовода каже да се водовод свакодневно мора одржавати и да се стално у њега мора инвестирати.

У Великом Трновчу постоји фабрика воде која је пројектована да и Смедеревску Паланку и Велику Плану обскрби довољним количинама пијаће воде. Последња вест је да ће од наредног понедељка тако и бити, али Паланчани кажу вест би била да воде има, а не да је нема.“

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%98%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b1%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d1%80%d1%82%d1%81-%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%be%d0%bc/