ОДРЖАН ПРОТЕСТ РОДИТЕЉА ОШ „ЂОРЂЕ ЈОВАНОВИЋ“ У СЕЛЕВЦУ ЗБОГ УСЛОВА ЗА РАД У ШКОЛИ

KROV 1У наредних неколико дана Европска инвестициона банка требало би да да сагласност да се наставе радови на реконструкцији основне школе „Ђорђе Јовановић“ у Селевцу, једне од најоштећенијих у Србији, због чега је и уврштена у „Програм модернизација школа“, који спроводи Министарство просвете и технолошког развоја а кредитира ова европска банка.

KROV2

Кров школе „Ђорђе Јовановић“ Селевац

Забринути родитељи за здравље своје деце, изашли су на протест испред школе, тражећи да се што је могуће пре оконча реконструкција крова, како би и њихова деца у 21. веку имала могућност да уче у хуманим условима. Родитељи су захтевали да се Министарство просвете хитно позабави овом школом јер су услови за рад сада гори него пре почетка радова. Са крова су скинуте плочице тако да је након киша школа прокисла до приземља. 

Првобитним уговором за радове у овој школи било је предвиђено нешто више од 30 милиона динара.Да потсетимо, због реализације тендера још у старту су каснили радови, те је за селевачке ђаке ова школска годину почела 15 дана касније. До сада су реновирани мокри чворови и постављена нова столарија, али главни проблем, иако је то било предвиђено уговором, још није решен. Наиме, равни кров који годинама прокишњава ствара додатне тешкоће, због чега су учионице пуне влаге и буђи, а инсталације такве да запослени и ђаци страхују да упале светло кад пада киша. Цео трећи спрат је ван употребе још од 2008. године, а и учионице које се данас користе су у јако лошем стању..SKOLA 2

У Јединици за управљање пројектима „Истраживање и развој“ д.о.о. Београд, која испред Министарства просвете врши стручни надзор тврде да је ова осмолетка приоритет и у првој групи школа за реконструкцију и адаптацију, али да је застој настао због недостатка и лоше урађене пројектно-техничке документације локалне самоуправе као и потребе за додатним радовима.

– Сви извођачи радова као и стручни надзор увек настоје да у што краћем року реше проблеме са којима се суочавају приликом извођења радова, а који су настали услед недостатака пројектно – техничке документације. Када је реч о санацији крова у школи у Селевцу уочена су бројна, додатна оштећења на самој конструкцији, узрокована вишегодишњим прокишњавањем. Како би се трајније решио проблем, предложене су и усвојене измене пројектно-техничке документације. Али, да би се реализовали додатни радови, процедура налаже да се за све непредвиђене радове обавести Европска инвестициона банка, као зајмодавац, чја је сагласност неопходна, јер се сви радови финансирају из средстава зајма. Преговарачки поступак са изводјачима радова је завршен, Банка је обавештена и очекујемо сагласност у наредних неколико дана. Након потписивања Анекс уговора, радови на објекту биће настављени

Као извођачи помињу се фирме Модулор, Бест изградња и Тесла системи, који су као конзорцијум наступили на тендеру. Конкретно за школу у Селевцу задужена је Бест изградња из Новог Сада.

У оквиру „Програма модернизација школа“ у току су радови на изградњи, реконструкцији и адаптацији 51 школског објекта, за шта је из кредита ЕИБ опредељено 7,6 милиона евра. У току је и нови тендер за извођаче радова за другу групу од 81 школе, а понуђачи могу да конкуришу до 18. марта. Након одабира извођача, почетак радова на тим школама предвиђен је за почетак априла.

Данас

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%be%d0%b4%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%99%d0%b0-%d0%be%d1%88-%d1%92%d0%be%d1%80%d1%92%d0%b5-%d1%98%d0%be%d0%b2%d0%b0/