ОДРЖАН ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА У БЕОГРАДУ

 PROSVETARIУ око 700 школа широм Србије јуче није било наставе, јер су се просветни радници у подне окупили на протесту прво испред Скупштине Србије, а потом су прошетали до владе и Министарства просвете. Протестном шетњом „Просвето, време је”, чланови Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) и Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) желе да укажу на катастрофално стање у образовању и чињеницу да штрајк траје пуна четири месеца.

На протесту су активно учествовали и представници школа, које су и даље у штрајку,из Смедеревске Паланке .

ФОТО: М.Станић

Слика која је данас послата са протеста неколико хиљада просветних радника нису били захтеви учитеља и наставника који штрајкују већ четири месеца, већ министар Срђан Вербић који пролази кроз масу протестаната док га они неколико пута поливају водом.Он се, док је трајао протест наставника у Немањиној улици, неочекивано појавио из правца парка Мањеж и у пратњи свог шефа кабинета Немање Ђорђевића, дочекан звиждуцима и узвицима „оставка”. Новинари који су били окупљени око бине са које су се у том тренутку обраћали синдикални лидери, били су убеђени да ће се министар просвете обратити окупљенима, али он је одједном кренуо директно у масу, ка улазу у Министарство просвете.

У општем метежу који је настао, деловало је да је ситуација на ивици физичког инцидента.

– Колеге будите достојанствени – чуло се са разгласа, док су непознате особе неколико пута поливале министра водом.Вербић је потом позвао синдикалне лидере да дођу на наставак преговора у зграду Министарства, што су они и прихватили, али се тај састанак поново завршио без договора.На захтев да се просветним радницима исплати 13 плата у виду помоћи јер наставници не могу да живе од плате која је 38.000 динара, Вербић је објаснио да због аранжманом са ММФ –ом влада и Министарство просвете не могу да обећају просветним радницима никакву ванредну исплату, јер додатног новца у буџету нема.

Просветни радници су ступили у штрајк 17. новембра и кажу да је ово најдужи протест у историји просвете Србије. Они захтевају да министар повуче допис у којем од директора тражи да штрајкачима смањи плате, што су неки директори већ и учинили, затим да се просвета изузме из смањења плата у јавном сектору, да се исплати 13 плата која би надокнадила већ умањене плате, као и да се потпише Посебан колективни уговор који је иначе већ потписан са два од четири репрезентативна синдиката.

ВИДЕО – ПРОТЕСТ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА У БЕОГРАДУ:

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%be%d0%b4%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%bd-%d1%88%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%98%d0%ba-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d1%83-%d0%b1%d0%b5%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%83/