ОКО 3500 ОСМАКА ОСТАЛО НЕРАСПОРЕЂЕНО

MATURANTIOко 3.500 осмака ниjе тражило да се упише у средње школе, њих деведесетдевет остало jе jош нераспоређено и скоро 900 њих полагаће завршни испит у августу, изjавила jе данас помоћник министра просвете Снежана Mарковић.

„За неке не знамо зашто нису тражили да се упишу, неки су одустали, отишли у иностранство, неки су уписали приватне школе“, рекла jе Mарковић на РTС-у и додала да се по првоj жељи уписало две трећине деце.

Поjаснила jе да су обично прве три жеље дилема деце, те jе њих 82 одсто уписало jедну од прве три жеље, што сматра добром статистиком, jер „деца су реално проценила своjе жеље и могућности“, док jе трогодишње школе ове године уписало око 2.400 ученика више него прошле године.

Наjтражениjа су постала занимања из области информационих технологиjа, те техничке школе у том домену постаjу све популарниjе, каже помоћница министра и додаjе да jе велико интересовање и за медицинску школу, али не баш и за гимназиjу.

„Eкономске школе благо опадаjу и интересовање за њих jе негде са гимназиjама, ниже од ових. Претпостављамо да jе то зато што са медицином и информационим технологиjама може брже до посла да се дође, а оставља и могућност студирања“, рекла jе Mарковић.

Говорећи о школама за коjе нема много интересовања, као и о одељењима где jе броj ученика мањи од неопходног, Mарковић jе рекла да нераспоређени ученици из другог круга, затим ученици коjи ће полагати завршни испит у августу, имаjу могућност да се упишу у та непопуњена одељења.

„Tамо где има 2-3, пет ученика, где ниjе могуће организовати одељење, у сарадњи са родитељима и ученицима, дакле не силом, већ договором, формираће се одељења са законским минимумом, где ће бити могуће држати наставу. Увек се до сада налазило решење да та деца упишу нешто што могу и што би волела“, рекла jе Mарковић.

Према њеним речима, трећи уписни круг завршава се 31. августа, кад престаjе и мандат Републичкоj уписноj комисиjи и од 1. септембра креће школска година, док jе нагласила да њено министарство већ три године не издаjе упуте за премештаj.

„Aпелуjем на све родитеље и старатеље коjи подносе захтеве Mинистарству просвете за премештаj, да такве упуте Mинистарство већ три године не издаjе. Било каква промена школе могућа jе само ако у некоj школи постоjи слободно место, то ради директор након 1. септембра и нема потребе слати захтев Mинистарству, jер таква законска могућност и не постоjи“, закључила jе Mарковић.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%be%d0%ba%d0%be-3500-%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%92%d0%b5%d0%bd%d0%be/