ОПРЕЗНО СА ПАРКИРАЊЕМ

POLICAJAC Већ смо навикли да тротоарима не може да се прође од паркираних возила, то говори о култури возача код нас која очигледно може да се мења само ударом по џепу. Последњих дана је примећена нешто јача контрола од стране Саобраћајне полиције, поготово у „шпицу“ у преподневним сатима и суботом када је понекад право умеће провући се између возила. Надамо се да ће ова акција полиције постати свакодневна пракса на свим кључним местима у граду где по правилу возачи паркирају без пардона иако је то најстроже забрањено.

 У 4. поглављу Закона о безбедности саобраћаја на путевима „Правила саобраћаја“, у 13. тачки „Заустављање и паркирање“, се налазе законске одредбе у вези заустављања и паркирања возила у саобраћају. Поред наведеног у члану 66. Закона о безбедности саобраћаја на путевима таксативно су наведени и други случајеви у којима возач врши непрописно заустављање и паркирање возила. Тако се за поједине прекршаје непрописног заустављања и паркирања из члана 66. од стране судије за прекршаје могу изрећи и казнени поени. Исто тако у члану 62. Закона о безбедности саобраћаја на путевима, одређено је да возач не сме да заустави односно паркира возило, на месту на коме би оно угрожавало безбедност других учесника у саобраћају, или представљало сметњу за нормално одвијање саобраћаја или кретање пешака.

POLICAJAC2Треба имати на уму да је заустављање возила сваки прекид кретања возила на путу у трајању до три минута, при чему возач не напушта возило, осим прекида ради поступања по знаку или правилу којим се регулише саобраћај. Седење у возилу, излазак из возила да би се узела ствар из пртљажника и свако друго присуство у непосредној близини возила до три минута, сматраће се заустављањем, док свака друга радња која може да буде и удаљење од возила у трајању од два минута ради одласка у продавницу и сл. представља паркирање.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%9a%d0%b5%d0%bc/