ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „МОРСКЕ ИМПРЕСИЈЕ“ У ГАЛЕРИЈИ МОДЕРНЕ УМЕТНОСТИ (ВИДЕО)

uvs160708-001У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци, отворена је изложба уметничке фотографије Рајка Каришића.
У уводној речи, у име домаћина, Славенка Чишић Урошевић је истакла:  „Фото апарат, као средство изражавања, доступан је свима и сваком. Међутим, нису сви обдарени способношћу да кроз окулар виде оно што ће као финално дело садржати све атрибуте уметничког дела. За то је потребан таленат и добро око – око које запажа ствари и детаље обичном посматраћу невидљиве.
„Морске импресије“ – изложба уметничких фотографија Рајка Каришића, управо говори о тим и таквим способностима…. Оком које без грешке запажа детаље, претворио је виђене микросветове у величанствене призоре лирске поетике. Складним композиционим решењима, богатим колоритом, необичним асоцијативним мотивима, представио нам је уметничке фотографије које можемо посматрати и као комплетно апстрактно ликовно дело….Можемо слободно речи да Рајко Каришић не фотографише, он својојим фото апаратом ствара слике, јер његов фото апарат је четкица, светлост – боја, а папир – платно, обојено истанчаним смислом за ликовност, склад, меру, атмосферу, чиме одишу пред нама изложена дела“

.Рајко Р. Каришић је рођен у Бачком Добром Пољу 1952. године. Гимназију је завршио у Врбасу, а Машински факултет у Новом Саду. До сада је излагао радове на преко педесет самосталних и више стотина колективних изложби фотографија у земљи и иностранству. Учествовао је на педесетак колонија и саборовања као уметнички фотограф и сликар. Као самостални аутор, издао је 83 фотомонографије и 19 минимонографија посвећених нашим црквама и манастирима. За своја остварења у области уметничке фотографије, добио је неколико десетина награда и признања.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b5/