ОЧИТАВАЊЕ БРОЈИЛА МОБИЛНИМ

Strujomer-ocitavanje

foto: Radio Magnum – Zajecar“.

Док се чека уградња паметних бројила за домаћинства, ЕПС покушава да унапреди постојећи систем. Од укупно три и по милиона домаћинстава, за око трећину њих „Електропривреда Србије“ користи систем за аутоматизацију очитавања потрошње електричне енергије мобилним телефонима, за који кажу да доноси уштеде 

На тај начин се број читача смањује за трећину, а умногоме се поједностављује и процес рекламације потрошачи имају могућност да виде тачно време очитавања њиховог бројила и ГПС позицију, као доказ уколико желе да уложе приговор.

– ЕПС је донео одлуку да се систем очитавања мобилним телефонима уведе за свих 3,5 милиона бројила у Србији – кажу у нашем јавном предузећу за производњу и продају струје. – Предност новог система за купце је што ће имати прецизне податке и потпуни увид у очитавање и евидентирања потрошње. На овај нацин „Електропривреда Србије“ жели и да уведе ред у очитавања бројила на терену.

Систем функционише тако што читач мобилним телефоном фотографише бројило и сачува фотографију, а затим се подаци о потрошњи аутоматизовано преносе у базу података и даље обрадују у оквиру система наплате ЕПС. Тиме се укида ручни унос података.

– Број читача бројила електричне енергије се смањује за око 30 одсто – додају у ЕПС. – Постоји и аутоматизован систем евидентирања свих могућих ситуација на терену, као што су неправилности на бројилима или у процесу очитавања, што омогућава добијање правилне слике о очитавању и евидентирање потрошње електричне енергије купаца. Предност система је и што за свако бројило постоји тачно време очитавања и ГПС позиција. Скратиће се и процес рекламација јер за свако очитавање постоји фотографија бројила са евидентираном потрошњом, што омогућава да се на брз и ефикасан начин утврде чињенице.

Новости

foto: Radio Magnum – Zajecar“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%be%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%98%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%bc/