О НЕОКОЛОНИЈАЛИЗМУ И ЧАРОБНИМ ЗАЛАСЦИМА СУНЦА

NAYASA SUNCEКолонијализам као појава је дефинисан вековима уназад, као појава тлачења малих народа, било над људским или материјалним ресурсима, а као и увек, због незајажаљивих увећања профита народа и појединаца које нећемо назвати великим, већ грамзивим.

Појава ропства, као најнехуманијег сегмента колонијализма, датира од раних векова, али је по правилу рађала и највеће хероје и ослободиоце свог народа под опсадом и уздом бездушних тлачитеља. Од старозаветних Светих пророка Мојсија и Јосифа и Светих царева Давида и Соломона у Јудеји, из чије краљевске лозе је и сам Господ рођен, кроз утробу Пресвете Богородице осењене Духом Светим, преко великог благоверног кнеза Светог Александра Невског, духовног оца Русије, наших Светих Немањића, посебно оца нашег Светог Саве, Светог цара Лазара Хребељановића и редом до свих устаника и новомученика старијег и новијег времена, имамо најсветлије примере разних облика борбе против поретка нечовештва и поробљавања и тела и покушаја поробљавања и душа свих малих народа.
Данас, у ова модерна времена, када се чини да је много тога другачије и много тога дозвољено, колонијални поредак је остао исти у својим принципима, само је променио облике деловања. Постао је крајње софистициран, врло често тежак за дијагностику и упакован са машницом, како би се то рекло сленгом. Главна тенденција је натерати потенцијалног роба, жртву, у оквиру једне етничке групације, да сам пожели да буде роб новог доба, новог поретка и нових колонијалних сила. Основни услов је, ако је то припадник средњег сталежа и нешто вишег степена образовања, да се одрекне свих својих националних и верских обележја и постане ткзв. грађанин света, исти овде као и у свакој другој развијенијој земљи, униформисан по спољном изгледу у маркирану одећу, фешн или спортску, а по свом унутрашњем настројењу, да размишља искључиво потрошачки, да буде у систему организација или установа које су већ прихватиле такав начин деловања на државном или компанијском нивоу, да поштује све важеће трендове у тако конципираној култури, уметности, својој професији… Ове колонијалне силе су нове само по већим, мегаломанским прохтевима и новим начинима организовања, обично у оквиру мултинационачних компанија за које више не постоје границе земаља, али врло древне по мотивима, који су увек исти – профит и злостављање, како људи, тако и осталог живог света.
Облици таквог неоколонијалног деловања су бројни и о томе ћу говорити у неком од наредних текстова, а као илустрација за овај серијал, прилажем заласке сунца које сам забележила у Србији, претходне вечери. Ако то делује неодговарајуће као прилог овом тексту, морам да образложим да на овим географским ширинама аурора бореалис или аустралис нису могуће, па ће вам сваки бољи познавалац метеорологије рећи да су таква преливања боја у овим климатским условима и на овом поднебљу последица постојања тешких метала у атмосфери, дозираних и дистрибуираних на специфичан начин. А у међувремену, поред све штете коју трпимо здравствено због ове појаве, уназад неколико година, имамо и задовољство, било фотографски или као уживаоци у колориту, да се дивимо овом небеском спектаклу.
Натапа Миљевић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%98%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d1%83-%d0%b8-%d1%87%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%b8%d0%bc-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%86/