ПАДАВИНЕ ТОКОМ ЦЕЛОГ ДАНА, ПОРАСТ ВОДОСТАЈА

KISA1Очекују се обилније падавине у централним, јужним и источним деловима земље. Умерен пораст водостаја на изворишту Јужне Мораве, Топлице, на Бјелици и Рзаву. Расина се излила у приобаљу. Надлежне службе су у приправности и предузете су превентивне мере.

Током читавог дана биће услова за падавине. Највише кише, од 20 до 50 литара по метру квадратном се очекује на југу и југоистоку земље, где је укључен наранџасти метеоаларм.

Начелник Хидропрогноза Дејан Владиковић рекао је да је у току ноћи пало од 20 до 45 милиметара кише на југоистоку земље, а на југозападу око Златибора и Ужица око 25 милиметара.

У Поморављу је било између 10 и 20 милиметара и на подручју Војводине најмање, око пет милиметара падавина.

Према његовим речима, наредних 48 часова могу се очекивати интензивне кишне падавине.

„Река су реаговале највише на изворишту Јужне Мораве и реке Топлице. Ту имамо умерен пораст водостаја. Слично је и на Бјелици и Рзаву и на Расини, где је пораст водостаја био такође умерен. На осталим рекама пораст водостаја је мањи“, рекао је Владиковић.

„Зато ми у следећа 24 часа остављамо жути хидро аларм и очекујемо да ће водостај достићи редовне мере одбране од поплава, што је први ново упозорења“, каже начелник Хидропрогноза Дејан Владиковић.

Дописник РТС-а јавља да је за претходних 48 сати на подручју града Крушевца пало 56 литара кише по квадратном метру што је допринело порасту водостаја на бујичним водотоковима.

Расина се излила у приобаљу, Гарски поток на оранице на ушћу у Западну Мораву, као и Рибарска река на небрањеном делу у селу Каоник.

Сви путни правци у крушевачком крају су проходни и нема угрожених домаћинстава. 

Киша у Врању и на југу Србије пада дуже од 12 сати. Надлежни кажу да нема опасности од изливања река, а екипе Сектора за ванредне ситуације обилазе терен. 

У осталим крајевима очекује се од 10 до 30 литара кише за 12 сати. Реке ће бити у порасту али према најавама неће бити изливања. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5-%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bc-%d1%86%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b3-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be/