ПАЛАНАЧКО ПОРОДИЛИШТЕ ДОБИЛО АПАРАТ ЗА НЕОНАТАЛНИ СКРИНИНГ СЛУХА (ВИДЕО)

BLIZ FONDACIJA U OBАпарат за скрининг слуха који је у оквиру акције „Срце за децу“ стигао на одељење неонатологије Опште болнице Стефан Високи у Смедеревској Паланци је 42. по реду који уручен у хуманитарној акцији „Блиц фондације“

Покровитељ акције „Срце за децу“ је Министарство здравља, а медијски партнер Радио-телевизија Србије.

Апарат за проверу слуха код беба породилишту у Смедеревској Паланци уручили су Јелена Оташевић, менаџер за корпоративне комуникације компаније  „Ringier Axel Springer“ и Весна Дедић, новинарка РТС и ауторка емисије „Балканском улицом“.

uvs160713-001

Први скрининг слуха у Паланци-беба Александра одлично чује

– Сви ми који смо на било који начин учествовали у акцији „Блиц фондације“ посебно смо радосни и поносни јер смо заједно постигли нешто величанствено: за који дан неонатални скрининг слуха биће обавезан у свим породилиштима у Србији. Верујем да ће ови апарати, које ће од августа имати сва породилишта Србије допринети да буду много безбрижнији будући родитељи али и здравствени радници који брину о здрављу наших беба – казала је Весна Дедић.

Начелник Службе педијатрије и одсека за неонатологију др Срђа Ћирковић рекао је да се у породилишту Опште болнице „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци годишње роди више од 500 беба из општина Смедеревска Паланка и Велика Плана.

– Оштећење слуха може представљати значајан здравствени и социјални проблем код деце уколико се рано не дијагностикује. Савремени скрининг слуха код новорођенчади као неинвазивна метода, краткотрајна у извођењу а трајна за процену слуха код беба представља огроман допринос раном откривању поремећаја слуха. У име беба рођених у нашем породилишту, родитеља и особља установе захваљујемо се „Блиц фондацији“ на донацији апарата за скрининг слуха – рекао је др Ћирковић.

Све акције „Блиц фондације“ су усмерене на побољшању квалитета живота најмлађих нараштаја.

У плану је да се до краја акције „Срце за децу“ укупно 56 породилишта у Србији опреми апаратима који омогућавају рано откривање евентуалног оштећења слуха код новорођенчади.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%88%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%be-%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82/