ПОВОДОМ РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ КАРАЂОРЂЕВИЋА У ОО СПО ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ

 uvs150710-004У просторијама ОО СПО одржана је конференција за медије, на којој је говорио председник ОО СПО Добрица Јозић. Повод је био рехабилитација Александра Карађорђевића.

Подсећамо вас да је Виши суд у Београду рехабилитовао  у среду принца Александра Карађорђевића, што значи да ће моћи равноправно са осталим члановима своје породице да учествује у процесу враћања одузете имовине. Суд је утврдио да је Указ Президијума Председништва Скупштине ФНРЈ од 8. марта 1947, којим је Карађорђевићима одузето држављанство и конфискована целокупна имовина – ништаван, од тренутка доношења, у делу који се односи на Александра Карађорђевића, као и да су ништаве све његове правне последице.

Престолонаследник Александар Карађорђевић својевремено је тражио да се сва имовина коју је „диктаторски Брозов режим украо“ од његове породице врати по хитном поступку. А, оно што потомци српских владара званично траже, записано је управо у Указу из 1947, који је потписао Едвард Кардељ.

Карађорђевић очекује да му се врати Дворски комплекс на Дедињу, иако је изузет из реституције. Осим тога, он тражи и неколико кућа у Сарајевској улици, које су у међувремену срушене и на тим местима су саграђене стамбене зграде. Слична је ситуација са кућама у Крунској улици, које су припадале Карађорђевићима, а породица је имала и плацеве – дворска башта у Улици патријарха Димитрија у Раковици, где се сада налази расадник, као и простор који данас припада Архиву Југославије, где је била задужбина краља Александра.

Краљевска породица је пре рата имала и имовину ван Београда – у Сокобањи и Тополи. Они очекују да им општина Топола врати електричну централу, среску болницу Карађорђе, стари Карађорђев конак, Прву српску касарну, као и краљевске ливаде у Сокобањи…

КАРАЂОРЂЕВИЋИ од Црногораца потражују комплекс на Милочеру, где се налази Краљичина плажа. Тај комплекс је био власништво краља Александра, али и приватно власништво краљице Марије. Карађорђевићи су били власници и Дома српског посланства на Цетињу. Њихова је била и резиденција у Ријеци Црнојевића. Карађорђевићи очекују да им се врати и дворско пољопривредно добро Демир Капија у Македонији. Краљевска породица у Хрватској није имала имовину, а у БиХ њихова је била резиденција у Хан Пијеску, која је у последњим ратовима потпуно уништена.

У другом делу конференције Јозић се осврнуо и на недавну рехабилитацију ђенерала Драже Михаиловића. Конференцији су присуствовали и представници ОО Удружења Краљевине Србије и Српски Равногорски покрет

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bc-%d1%80%d0%b5%d1%85%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%92%d0%be%d1%80%d1%92%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d1%9b/

5 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Dejan Marinkovic on 13/07/2015 at 21:32

  Za Kuku i lele. Ovde je tema jasna. Zalutao si svojim komentarima. Nekada je bolje nesto precutati nego ispasti ovako glup.

  • kuku i lele on 11/07/2015 at 16:45

  Palančani, prvo obezbedite građanima vodu pa onda bistrite politiku. Priče o četnicima i partizanima su za malu decu i vas…

   • palanka danas on 13/07/2015 at 07:40

   sve je ovo ok samo se postavlja pitanje kakve veze ima SPO sa rehabilitacijom karadjordjevica ???? mnogo jadan tekst a i sama konferencija.

    • Dejan Marinković on 13/07/2015 at 12:28

    Kakve veze ima SPO sa rehabilitacijom Karadjordjevića??????? Lupi tamo neko i ostade živ! Ko se prvi zalagao za povratak Kralja i njegovu rehabilitaciju nego SPO. Šta je, kratka pamet pa se sve zaboravilo ili nekima to ne odgovara da se sećaju. Mora da je ovo pitanje postavio ,,vrstan“ poznavalac politike ili ,,vrstan“ istoričar devedesetih godina u Srbiji.

     • Kuku i lele on 13/07/2015 at 17:40

     Tako je. Samo zamajavajte i sebe i druge glupavim temema, a Palanka tone li tone. „Selo gori, a baba se češlja“

Komentari su onemogućeni.