ПОЛА СРБИЈЕ ПИЈЕ ЛОШУ ВОДУ

voda-zagadjenjeГотово половина Србије пије лошу воду. Ови, најновији подаци Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, објављени почетком августа, потврђују да је слика пијаће воде у Србији алармантна, с обзиром на то да је вода са више од 42 одсто јавних водовода градских насеља неисправна! Добра вест је, да је исправних за око 4,4 одсто више у односу на контролу из 2014. године.

Према подацима надлежних, за 7,5 одсто се повећао број водовода са удруженом микробиолошком и физичко-хемијском несиправношћу и таквих је у Србији чак 17,5 одсто. Од укупног броја испитаних узорака јавних водовода и водних објеката, више од петине било је физичко-хемијски неисправно.

– Највише неисправних узорака забележено је у Средњобанатској области – чак 96,6 одсто! Најмање, пак регистровано је у Колубарској области – мање од један одсто. Од укупног броја испитаних узорака на микробиолошку исправност, несиправно је 7,3 одсто. Највише водовода и водних објеката са микробиолошки неисправним узорцима воде било је у Зајечарској области – 24,4 одсто – кажу у “Батуту”.

Од укупног броја испитаних узорака воде за пиће на микробиолошку исправност јавних водовода градских насеља 3,2 одсто је било неисправно. У Средњем Банату лоша је и микробиолошка слика воде, па је тамо готово 16 одсто узорака било неисправно. Одмах за њим је и Западнобачка област са 9,5 одсто. Микробиолошки исправна вода пије се у Браничевској и Подунавској области, док је у Шумадијском и Моравичком округу на овај начин загађено мање од пола процента узорака.

Како наводи др Божа Далмација, професор Природно-математичког факултета у Новом Саду, разлог што квалитет воде већине српских водовода није исправан је присуство хемијских супстанци и микроорганизама. По његовим речима, најгора ситуација је у Војводини, где чак око 60 одсто становништва пије неисправну воду, а лети је проблематично и у Централној Србији, јер је тада вода често пуна арсена.

– Око 800.000 становника Војводине пије воду са арсеном, док током лета воду са овим елементом узимају и мештани Рудника и Горњег Милановца – каже проф. Далмација. – У Пожаревцу проблем праве нитрати и једињења бора, који утиче на повећање крвног притиска. Из сваког десетог водовода у Србији до чесме долази микробиолошки неисправна вода због формирања биофилма. Разлог су лоше цеви и неодговарајућа технологија припреме воде за пиће. Због тих лоших цеви, микроорганизми доспевају у дистрибутивну мрежу. Други разлог за појаву микроорганизама је лоша дезинфекција.

Како професор каже, за лош квалитет воде у Војводини најчешће су узроци из природе, док је у Централној Србији вода искварена због људског немара, односно непречишћавања отпадних вода.

– Проблему са нашим водоводима великим делом кумује неорганизованост – каже проф. Даламција. – На пример, никада у Србији није примењен стандард “Сигурно снабдевање воде за пиће”, који је пандан ХАСАП за храну.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b1%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%bf%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%bb%d0%be%d1%88%d1%83-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%83/