ПОМОЗИТЕ ОБНОВУ МАНАСТИРА „ПИНОСАВА“ У КУСАТКУ

PINOSAVA1Манастир Пиносава налази се у атару села Кусадак, скривен у храстовој шуми у близини малог језера, и једини је манастир у општини Смедеревска Паланка.

После пада Смедерева 1459. године, бежећи од Турака, група монаха долази у Кусадак где оснива манастир и подиже прву цркву-чатмару од прућа облепљену блатом. Касније је на том месту подигнута црква брвнара и обе су биле посвећене Успењу Пресвете Богородице. На темељима поменуте цркве је 1733. саграђена нова од камена, која је служила за околна села Кусадак, Азању, Велику Крсну, Ковачевац и Ратаре.

Легенда каже да су две сестре, Пиносава и Вукосава, наследиле пун сандук злата и заклеле се да ће од тог блага саградити црке. Пиносава је саградила први храм на овом месту, који и данас носи њено име, а Вукосава цркву у Смедереву. Вукосавину цркву Турци су порушили до темеља и никада није обновљена. Зато црква Пиносава, поред Светог архангела Гаврила, слави и Велику Госпојину, као спомен на цркву сестре Вукосаве. Високи звоник на западу упућује на утицај градитељства Карловачке митрополије.

Поред цркве налази се занимљиво старо гробље, манастирски конак и, стотинак метара даље, на великој ливади, огроман храст, за који народ верује да је Карађорђе под њим причешћивао војску. Унутрашњост цркве је веома занимљива, а посебно је интересантан иконостас са дрвеним вратанцима.

Данас се о манастиру брине игуманија Текла Продановић, која нам је рекла да је манастир и комплекс око њега у веома лошем стању. Кров манастира је пропао, звоник, купола, стазе…Предузеће Нискоградња је урадило дренажу, спречена је капиларна влага, обијена је спољна фасада и у унутрашњости је рађено на спречавању ширења влаге. Међутим потребно је још доста новца и прилога како би е уредио манастир.

Мати Текла позива све људе добре воље да својим прилогом код Комерцијалне банке на доњи жиро рачун, или својим радом, помогну обнову манастира „Пиносава“ . PINOSAVA ZIRO RACUN

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%83-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%83/