ПОМОЋ РУКОВОДСТВА ОПШТИНЕ ЗА ЗАВРШЕТАК НОВИНАРСКЕ КУЋЕ ПЕРЕ ТОДОРОВИЋА

UNSНовоизабрано руководсто Општине Смедеревска Паланка на челу са председником Општине Петром Милићем обишло је Новинарску кућу Пера Тодоровић у Водицама и обећало подршку за завршетак овог објекта.
Делегацију Општине у којој су били и председник Скупштине општине Владан Вуковић са сарадницима дочекали су генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, председник Завичајног друштва Видовача Мића Загорчић и привредници из овог места Бобан Милутиновић и ВељкоТаталовић који су значајно помогли изградњу Новинарске куће.
Загорчић и Брајовић су госте информисали о плану УНС-а и Видоваче да до краја идуће године Новинарска кућа Пера Тодоровић буде завршена и потреби да се локална самоуправа укључи у реализацију пројекта у оквиру којег је и идеја да родно место једног од најпознатијих српских новинара у другој половини 19. и почетком 20. века Пере Тодоровића постане и Новинарско село.
Председник Општине Смедеревска Паланка рекао је да УНС и Видовача рачунају на подршку локалне самоуправе чим нова власт сачини биланс својих финансијских могућности и обавеза и истакао значај пројекта за развој туристичке понуде и промоције овог краја.

Први човек Смедеревске Паланке најавио је бољу сарадњу са суседним самоуправама како би брже и квалитетније били решавани  проблеми житеља овог дела Шумадије и Поморавља од обезбеђења водоснабдевања и развоја путне инфраструктуре, до јачања привредне и туристичке сарадње.

Одлуком Управе УНС-а од идуће године сваке друге године ће у сарадњи са новинарима из Смедеревске Паланке бити додељивана  новинарска награда за фељтон Пера Тодоровић.

У Новинарској кући Пера Тодоровић која је истоветна његовој родној кући биће изложена издања Пере Тодоровића из Легата Жике М. Јовановића, стална поставка под називом  Путовање кроз историју српске штампе, радиће завичајни клуб Смиљево, а одржаваће се новинарски скупови и културне манифестације. Бригу о кући уз Општину Смедеревска Паланка, УНС и Видовачу водиће и Музеј Смедеревске Паланке.

Изградња Новинарске куће Пера Тодоровић почела је у јуну 2011. године. До сада су захваљујући бројним донаторима и Општини Смедеревска Паланка завршени сви груби грађевински и део унутрашњих занатских радова. 

Извор: УНС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%9b-%d1%80%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%bf%d1%88%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d1%80%d1%88%d0%b5%d1%82/