ПОСЛЕ 40 ГОДИНА ПО ДРЖАВЉАНСТВО МОРА У ПАЛАНКУ

opstina-salter2Да, упркос умрежавању Србије, грађани још имају проблем са вађењем личних докумената показује случај Д. С., педесетогодишњег Београђанина, рођеног у Смедеревској Паланци, који од најранијег детињства живи у престоници и ту је вадио сва документа.

– Рођен сам у Смедеревској Паланци, али од своје шесте године живим у Београду. Ту сам ишао у школу, на факултет, продао родитељски стан, купио нови… Уредно плаћам порез као становник Београда. Од 1986. сам уписан у књигу држављана на општини Врачар, и од тада сам више пута вадио крштеницу или извод из држављанства у београдским општинама – каже Д. С.

Све је нормално функционисало до пре неколико дана, када му је службеница општине Звездара, када је отишао по крштеницу због неког уговора о поклону, рекла да мора да иде по то у Смедеревску Паланку.

– Никад у животу ниједан документ нисам вадио у Паланци, нисам знао чак ни где им је општина. Био сам у шоку. Показао сам личну карту, пасош, питао сам је како сам могао да добијем држављанство у Београду… Одговорила је: “То је право питање за полицију!” – каже Д. С.

Његов случај, међутим, није усамљен. Готово да нема матичне службе у земљи у коју не стижу притужбе грађана. У Министарству за државну управу и локалну самоуправу, коме смо предочили случај Д. С., потврђују да лице рођено на територији Смедеревске Паланке, према ранијим прописима о матичним књигама, није могло да прибавља извод из матичне књиге на територији друге општине све до доношења Закона о матичним књигама из 2009.

– Тек тада је омогућено издавање извода из матичних књига без обзира на месну надлежност органа, односно без обзира на то где је чињеница рођења, закључења брака или смрти лица настала – кажу у Министарству. Они немају објашњење како је овај Београђанин несметано вадио изводе у Београду последњих 40 година.

Што се тиче умрежавања Србије и формирања Централног система за електронску обраду и складиштење података, у Министарству додају да су све општине и градови дужни да други примерак матичних књига у електронском облику доставе Министарству на чување у Централни систем. Међутим, нису још све то учиниле, а законски рок је 27. децембар ове године. То значи да Централни систем још не садржи све матичне књиге на територији Србије.

Да би избегао даље перипетије, Д. С. је ипак, на крају, отишао у Паланку и извадио крштеницу за 100 динара. Исти документ би у општини Звездара морао да плати 420 динара.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5-40-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%b4%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d1%99%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b0-%d1%83-%d0%bf/