ПОЧЕЛА ПРИМЕНА ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈСКОМ НАДЗОРУ

ZIDARIПрошле године, у априлу, донет је нови Закон о инспекцијском надзору, чија примена  почиње последњег дана овог априла. Већ овако дуг рок говори да се ради о пропису који доноси много новина.

Једна од веома битних  је да ће инспектори имати право да контолишу да ли неко ради на црно у стану, кући или другим стамбеним објектима.

Прво је савим логично када се ради о сузбијању сиве економије, али шта да раде гађани када им незвани гост у цивилној одећи закуца на врата представи се као инспектор и затражи да обави контролу у трпезарији, спаваћој соби или кухињи. Шта у том случају подстанар, станар или власник стана  може да уради, посебно када се зна да члан 40 Устава Републике Србије каже да у стан нико не може ући без одлуке суда, а против воље онога које ту станује.

Наиме, грађани не  морају да пусте инспектора у стан уколико нема налог надлежног суда.

Нови Закон о инспекцијском надзору прави разлику код надзора у пословним просторијма и надзора који се обавља у стамбеном простору.

Чланом 21 предвиђено је да инспектор ради утврђивања чињеница може да ради увиђај, прегледа и проверава пословне просторије, дворишта, постројења, опрему, уређаје, возила, предмете, робу и све друго што се односи на инспекцијски надзор. Да би инспектор то урадио довољно је да се легитимише.

Контрола инспектора у стамбеним просторијама регулисана је чланом 22 истог закона. Уколико инспектор жели да кнторолише стамбени простор,  мора да прибави писану наредбу надлежног суда. Изузетака има.

Увиђај, односно контрола у стамебном објекту може се обавити само ако власник, корисник или лице које ту станије то одобри, а пристанак се може дати усмено.

Пре него што крене у контролу инспектор мора прво да поднесе предлог за издавање наредбе о обављању увиђаја надлежном основном суду. Када добије наредбу, може да закуца или зазвони на врата стана или друге стамбене јединице.

Шта ће открити ове инспекцијске контроле, када и где, биће занимљиво видети након годину дана. 

Има изузетака

Треба напоменути да је по слову поменутог Закона инспектор дужан да након што добије судску наредбу почне контролу у стамбеном простору најкасније након осам дана од њеног издавања.

Увиђај у стамбеном простору обавља се у присуству два пунолетна грађана и станара или како правничким речником – држаоца стана. 

Изузетака има и увиђај се може започети и без држаоца, па чак и без два сведока али само уколико је то неопходно ради отклањања непосредне и озбиљне опасности за људе и имовину. Те чињенице морају се посебно образложити у записнику, који се обавезно мора написати након увиђаја.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%be-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%98%d1%81%d0%ba%d0%be/

1 comment

    • Mrtva slova na papiru on 03/05/2016 at 00:29

    Javna je tajna da kod Kineza, po pekarama i buticima radi pola neprijavljenih, da ima dobar deo lokala gde ljudi obavljaju razne usluge pod kljucem, samo musterije kucaju 2 ili 3 puta, zavisi od dogovora, da se vrata otvore, bas da ne bi slucajno zalutala inspekcija, a radu pedikira, manikira, depilacije i ostalih usluga po stanovima i supama, nema potrebe govoriti. Svi sve znamo, samo se igramo drzave i zakona. Zar ne?

Komentari su onemogućeni.