ПОЧЕЛА СЕТВА ЛУЦЕРКЕ

TRAKTORВећина сточара почела је са сетвом луцерке, која  даје изузетно значајне количине крмног биља . Уколико се правилно  узгаја,  ратари могу убирати приносе у периоду од 8 година.

Многи ратари већ су искористили период лепог времена  да засеју површине под луцерком.  Они који су то планирали, већ у јесен су обрадили земљу, на којој су као претходни усев била стрна жита. Најчешћи проблем који пољопривредници  имају је да се детелина већ након две године  изгуби са засејаних поља. Она која је правилно узгајана може да доноси приносе у периоду од 8 година. Важно је напоменути да је потребно користити домаће сорте семена, јер су оне прилагођене  овдашњим агрометеоролошким условима и дају добре приносе  током вишегодишње експлоатације.

Стручњаци  подсећају да се посебна пажња мора обратити на киселост земљишта која  је на већини њива на нашем подручју са повећаним вредностима. Без обзира на све  проблеме у заснивању луцеришта, досадашња искуства сточара показала су колико је детелина значајна сточна храна. 

Уколико још увек није завршена, сетву би најкасније требало обавити почетком априла. Важна је и препорука да се прво кошење луцерке након сетве обави  што касније, у време прецветавања. Свако раније скидање усева доводи до  чупања младих биљака. јер се још увек нису добро укорениле. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%bb%d1%83%d1%86%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b5/